26
Maj

Dodik o sastanku s Truss: Ko vas je zvao, BiH je propala

Published in BiH
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku članova Predsjedništva s britanskom ministricom vanjskih poslova Elizabeth Truss da je BiH nefunkcionalna i propala zemlja. 

- Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove (britanske) vlade, te da je (bivši visoki predstavnik u BiH) Paddy Ashdown srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.



Navodi kako nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Truss da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.



- Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO-a isto tako rekao da nema sigurnosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stuarta Peacha (specijalnog izaslanika za zapadni Balkan) koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovdje treba nekoga da brani - istakao je on.



Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Truss o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao "ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore".



On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.



- Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Vijeće sigurnosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo - naveo je Dodik.



Potcrtava da je Truss odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Christian Schmidt.



- Јa sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Vjerujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala - zaključio je Dodik, prenosi RTRS.




(Vijesti.ba)

Istočna Bosna