10
April

Objavljena detaljna analiza: Kako će sada Rusi napadati, a kako će se Ukrajinci braniti

Published in BiH

Brigadir Barry kaže da će Rusija vjerovatno intenzivno koristiti topništvo kako bi uništila snažnu ukrajinsku odbranu prije nego što krene napad na tlu

 

Sukob u Ukrajini se premjestio na istok zemlje gdje se nalaze ukrajinske snage koje su prekaljene i dobro pripremljene, piše BBC u svojoj velikoj analizi o budućnosti ovog sukoba.

 

Analitičari vjeruju da su najbolje jedinice Ukrajine na istoku, te da su ukopane u sisteme rovova i druge utvrđene položaje. Ukrajinski vojnici do sada su se snažno opirali ruskom napredovanju, ali sad bi mogli biti u poziciji da se bore protiv puno brojnijeg neprijatelja pošto je zabilježeno da Rusija gomila snage na istoku. Pretpostavka je i da će tamo doći dobar dio snaga koji se povukao iz okolice Kijeva.

 

Gdje će se voditi ključne bitke?

 

Ruski zvaničnici rekli su da je fokus njihovih snaga sada “potpuno oslobođenje” Donbasa. Kad to kažu, oni misle na obje istočne ukrajinske regije, Lugansk i Donjeck.

 

Teren na istoku predstavljat će veliki izazov za Ruse dok budu napadali. S manje pošumljenog zemljišta nego na sjeveru zemlje, analitičari kažu da bi otvorena područja mogla pogodovati ukrajinskim braniteljima.

 

Sljedeća ključna bitka u ratu

 

Bitka za Slavjansk vjerovatno će biti sljedeća ključna bitka rata, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

 

Ako ruske trupe koje napreduju iz Izjuma budu u stanju zauzeti grad, tada bi Rusi mogli napredovati na istok prema Rubižneu kako bi opkolili relativno malu grupu ukrajinskih snaga ili krenuti dalje na jug kako bi opkolili veći ukrajinski kontingent. Ako Mariupolj padne u ruke Rusa, moglo bi im biti na raspolaganju više vojnika za rat na području zapadno od Donjecka.

 

Kako se Ukrajinci pripremaju?

 

Penzionisani brigadir Ben Barry s Međunarodnog instituta za strateške studije kaže da su ukrajinske snage imale godine da pripreme svoju odbranu i da bi ruske snage tu mogle imati velikih problema.

 

“Na ukrajinskoj strani nisu samo rovovi u stilu Prvog svjetskog rata, oni će također imati utvrđene ključne gradove i sela koja žele braniti”, kaže.

Ukrajinska oklopna vozila i druga oprema postavljeni su iza zemljanih nasipa radi zaštite, kaže on. Mnoge ukrajinske trupe na istoku su vrlo iskusne jer se već godinama bore protiv proruskih separatista u ovom dijelu zemlje. Njihov bi se broj također mogao povećati ako ukrajinski vojni zapovjednici prerasporede jedinice koje više nisu potrebne za odbranu Kijeva nakon povlačenja Rusije sa sjevera.

 

Kako će Rusija napasti?

 

Brigadir Barry kaže da će Rusija vjerovatno intenzivno koristiti topništvo kako bi uništila snažnu ukrajinsku odbranu prije nego što krene napad na tlu.

Artiljerija je teško oružje dizajnirano da ispaljuje streljivo mnogo dalje od malokalibarskog oružja. Napad na ukrajinske trupe direktno pješaštvom, bez prethodnog snažnog topničkog bombardiranja, riskira ogromne ruske žrtve i uvelike povećava rizik od poraza.

Rusija ima niz oružja na koje se može osloniti. Konkretno, samohodna artiljerija, u kojoj dominira Rusija, bit će “vrlo značajan faktor”, kaže brigadir Barry. Samohodno topništvo ima izgled tenka, može se samostalno kretati, a ispaljuje streljivo prema gore da bi ono potom palo na metu, umjesto da puca izravno na nju. Jače je zaštićen i može brzo napredovati kada se neprijateljska odbrana uništi.

Kako bi udarila ukrajinske položaje s veće udaljenosti, Rusija ima višestruke raketne sisteme i vjerovatno će ih intenzivno koristiti.

Ti sistemi imaju 40 raketa koje se mogu ispaliti za samo 20 sekundi, a već su nanijele katastrofalan danak gađajući civilno stanovništvo u nekim područjima, pretvarajući stambene četvrti Harkiva, Mariupolja i drugih gradova u ruševine.

 

Moćno i opasno termobarično oružje

 

Izvještaji pokazuju da su ruske snage također koristile termobarično oružje u dijelovima Ukrajine, uključujući Mariupolj u Donjecku i Izjum u Harkivu. To oružje je mnogo razornije od konvencionalnih eksploziva slične veličine, raspršuje mješavinu goriva kao oblak, koje se zatim detonira, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu i masivni eksplozijski val.

Samuel Cranny-Evans, s Royal United Services Institute, kaže da je termobarično oružje “primarno dizajnirano za urbano ratovanje” jer oblak mješavine goriva koji se rasprši nakon početnog udara može prodrijeti kroz rupe u zgradama prije nego eksplodira.

Ako rusko topništvo bude uspješno u uništavanju ključne ukrajinske odbrane, Rusija će vjerovatno upotrijebiti pješaštvo s malokalibarskim oružjem i nizom vozila na kotačima i gusjenicama. Zračna snaga kao potpora mogla bi uključivati ​​borbene bombardere i jurišne helikoptere.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da će borbe “podsjetiti na Drugi svjetski rat”.

 

Šta bi moglo zadržati Rusiju?

 

Analitičari kažu da nije jasno jesu li ruske snage riješile ozbiljne logističke probleme na koje su naišle u prvim sedmicama ove kampanje. Jedinice su se borile s nedostatkom goriva, hrane, vode i osnovne opreme, poput radija i odjeće za hladno vrijeme.

“Ključ će također biti obuka, motivacija i vodstvo. Rusi nisu dobro nastupili oko Kijeva i ne znamo jesu li naučili lekcije”, kaže brigadir Barry.

 

Čini se da su ruski gubici puno veći nego ukrajinski

 

Izvještaji također pokazuju da je Rusija u dosadašnjem ratu izgubila višestruko više vojne opreme od Ukrajine. Zamjena izgubljene opreme mogla bi predstavljati velik izazov za Ruse u nastavku rata. Oryx, web stranica koja prati gubitke jedne i druge strane, procjenjuje da je Rusija izgubila 400 tenkova, 20 aviona, 32 helikoptera te stotine oklopnih vozila.

Oryx, valja naglasiti, uključuje samo uništenu opremu za koju su dostupni fotografski ili video dokazi. Osim toga, Ukrajina je zarobila značajne količine ruske opreme. No, još nije jasno koliko je od te opreme uporabljivo i koliko će Ukrajinci to moći koristiti.

 

Zapad šalje isključivo odbrambenu opremu

 

Dugoročno, Rusija ima jednu značajnu prednost. Ukrajina je ovisna o pomoći Zapada koji je do sad isključivo slao oružje nužno za odbranu. Napadački kapaciteti Ukrajine jako su ograničeni. S druge strane, Rusija, unatoč ogromnim gubicima, još uvijek ima proizvodne kapacitete.

Istočna Bosna