10
Mart

Njemačka ministrica poručila Rusiji: Stojimo iza OHR-a i Christiana Schmidta

Published in BiH

- Visoki predstavnik igra odlučujuću ulogu u BiH i da joj pomogne na njenom putu ka Evropskoj uniji te da se ovdje sačuva mir i integritet - podvukla je Baerbock

 

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock, nakon sastanka s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, kazala je da se tokom današnjih susreta s bh. dužnosnicima uvjerila u činjenicu da se ovdje odluke teško donose, a one su neophodne za bolju budućnost BiH i ostanak mladih u zemlji.

 

Ponovila je da je ovo pravi trenutak za posjetu zemljama zapadnog Balkana jer je u Ukrajini napradnut mir koji je neophodan, i zato je namjera međunarodne zajednice pokazati da se zalažu za BiH gdje je bio ugrožen mir prije 30 godina a što je ovdje bila svakodnevnica događa se u Ukrajini.

– Visoki predstavnik igra odlučujuću ulogu u BiH i da joj pomogne na njenom putu ka Evropskoj uniji te da se ovdje sačuva mir i integritet – podvukla je Baerbock, dodajući da Njemačka stoji iza institucije visokog predstavnika iako je njegov legitimitet u pitanje htjela dovesti upravu Ruska Federacija koja je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Dodala je da je visoki predstavnik još uvijek potreban Bosni i Hercegovini.

 

– Nije ova funkcija svrha sama sebi, ali posao još nije gotov. Ova regija je regija je regija koju želimo vidjeti u Evropi dodala je Baerbock.

Ponovila je da se u BiH moraju održati fer i pošteni izbori te mogućnost da učestvuju u njima trebaju imati svi bez obzira odakle dolaze i kojoj etničkog grupi pripadaju.

– Gospodin Schmidt i međunarodna zajednica smatraju da se ovdje trebaju održati fer i pošteni izbori. Podržat ćemo izbore i njihovo održavanje, a vi gospodine Schmidt, imate podršku od njemačke vlade, poručila je njemačka ministrica.

 

Bearbock se danas susrela s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a planiran je i susret s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Istočna Bosna