10
Decembar

Skandalozni zaključci NSRS-a kao uvod u stvaranje paradržavnih institucija: Slijede li sankcije?

Published in BiH

Nakon cjelodnevnog zasjedanja, stranke koje čine vlast u RS-u na čelu s predstavnicima SNSD-a usvojili su zaključke o prijenosu nadležnosti s BiH na ovaj entitet čime je i zvanično RS započela put stvaranja paralelnih i paradržavnih institucija.

 

Iako se do sada na najave Milorada Dodika gledalo s određenom dozom "rezerve", posebna sjednica Narodne skupštine RS-a pokazala je kako je vlast u RS-u napravila još jedan korak koji se može ocijeniti kao narušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i suvereniteta države o kojem se u posljednjem periodu mnogo govori.


Same po sebi, odluke koje su večeras usvojili predstavnici vlasti u RS-u ne znače automatsko povlačenje iz institucija koje spadaju u državni nivo.

 
Međutim, najave Dodika i ostalih zvaničnika jasno pokazuju kako će u narednih nekoliko mjeseci biti doneseni zakonski okviri koji će omogućiti i konačni prijenos nadležnosti na nivo entiteta i to u sferi odbrane, poreza i pravosuđa.

 

Tim činom, predstavnici vlasti u RS-u bi realizovali skandalozne ideje o uspostavi entitetske vojske, ali institucija koje se odnose na pravosuđe i oporezivanje, a koje su do sada djelovale isključivo na državnom nivou kroz Upravu za indirektno oporezivanje, ali i VSTV.

 

U posljednjih nekoliko mjeseci, brojni domaći, ali i međunarodni zvaničnici u kontekstu političke krize u Bosni i Hercegovini upravo su govorili kako bi nastavak politike u RS-u koja se odnosi na prijenos nadležnosti ubrzala proces donošenja sankcija, ali i drugih mjera.

 

"Sjedinjene Američke Države podržavaju prosperitet entiteta i distrikta, ali u okviru jedne BiH. Nažalost, umjesto da traže opće dobro, neki partijski lideri potkopavaju funkcionalnost države. Povlačenje iz institucija na državnom nivou, kako prijeti vlast u RS-u, dovelo bi do ekonomskog ćorsokaka, oslabilo bi vladavinu prava i oštetilo izglede države za ekonomski oporavak", rekao je savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet tokom posjete Bosni i Hercegovini.

 

O eventualnom prijenosu nadležnosti i drugim koracima koji su vezani za takve odluke govorili su i predstavnici OHR-a i PIC-a, a visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je kako će svaki pokušaj otcjepljenja biti sankcionisan.

 

"Postoji takva diskusija u RS-u gdje se pominju takva pitanja. Svi pokušaji da se ugroze institucije utiču na stabilnost BiH i entiteta. Rekli smo da će to imati posljedice i to je naš stav. Upravni odbor PIC-a je istakao svoju podršku korištenju svih ovlasti koje su na raspolaganju visokog predstavnika. Za početak, istakli smo uvjetovanje financijske podrške kao i upotrebu sankcija", rekao je Schmidt.

 

Slična razmišljanja podijelili su i članovi PIC-a koji su naglasili kako će svi oni koji povlače jednostrane poteze snositi posljedice za svoja djelovanja.


Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zaključke o prijenosu nadležnosti, Milorad Dodik je izjavio kako će se u narednom periodu pristupiti i konkretizaciji skupštinskih prijedloga.

 

"Nakon toga ćemo formirati institucije na nivou entiteta. To će biti konkretni koraci nakon današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a", zaključio je Dodik.

 

Iako su do sada međunarodni zvaničnici riječ "sankcije" mnogo češće mijenjali s riječju "dijalog", zaključci s posljednje posebne sjednice NSRS-a jasan su pokazatelj kako vlast u ovom bh. entitetu i dalje nastavlja s donošenjem odluka koje doprinose suštinskom urušavanju pravnog poretka, ali i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

 

U kontekstu priče o sankcijama i eventualnim kaznama za domaće političare, gotovo svi međunarodni zvaničnici iz Evrope i SAD-a naglašavali su kako upravo ugrožavanje suvereniteta BiH predstavlja "crvenu liniju" koja se ne smije prelaziti. Posljednji zaključci jasnu idu u tom smjeru, a u narednom periodu ostaje da se vidi da li će i do sada dugo najavljivani potezi međunarodnih zvaničnika također ići u smjeru koji bi trebao spriječiti konačni prelazak "crvenih linija".

Last modified on petak, 10 Decembar 2021 23:37

Istočna Bosna