23
Novembar

Ako laže koza ne laže rog: Republika Srpska duplo zaduženija od Federacije BiH

Published in BiH

Jelena Trivić (PDP) objavila poražavajuće podatke koji ukazuju na katastrofalnu politiku upravljanja dugom koju u kontinuitetu vodi Vlada Republike Srpske, konstatujući da sav patriotizam ili bolje rečeno „patriotizam“ SNSD-a može da stane u ove podatke, koji potvrđuju da je Republika Srpsko duplo više zduženija od drugog entiteta u BiH.Ako laže koza ne laže rog: Republika Srpska duplo zaduženija od Federacije BiH

 

Poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić objavila je informciju Ministarstva finansija i trezora BiH, koji je sačinjen na bazi podataka entitetskih ministarstava finansija, u kome je prikazan dug BiH, ali i dugovi Republike Srpske i Federacije BiH.

 

"I dok nas vlast uvjerava kako čini sve da poboljša ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga po entitetima pokazuju da smo ravno dvostruko zaduženiji od drugog entiteta", konstatuje Trivićeva.

 

Naglašava da je javni ukupan dug Republike Srpske, zaključno sa 30. junom ove godine, iznosi 6 milijardi i 388 miliona dok javni ukupan dug FBiH iznosi 6 milijardi i 319 miliona.

 

 

"S obzirom da je tržište FBiH otprilike dva puta veće od tržišta Republike Srpske, bilo mjereno bruto domaćim proizvodom, bilo mjereno brojem stanovnika, to ukazuje da smo dvostruko zaduženiji od Federacije BiH. Naše učešće duga u BDP je preko 57% dok u Federaciji ono iznosi 28%. Prema drugom pokazatelju relativne zaduženosti, naš javni dug po glavi stanovnika iznosi oko 5.600 КM, dok u FBiH iznosi oko 2.900 КM", navela je Jelena Trivić.

 

 

Ona dalje navodi da ono što poslanici SNSD-a ističu  jeste da ovi podaci nisu uporedivi jer dug FBiH ne sadrži dug kantona.

 

"Ako bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnji dug po entitetima, vidjećemo da je za FBiH prikazan i dug kantona, dok je ovaj dug za Srpsku naravno 0 jer nemamo kantone. Ovo ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno uporedivi", navodi Trivićeva.

 

 

Ona konstatuje da veliki teret Republike Srpske predstavlja i dug javnog zdravstvenog sistema, koji prema podacima koje joj je dostavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, iznosi jednu milijardu i 60 miliona, a koji ne ulazi u obračun ukupnog duga.

 

"Ne želeći ni u kom slučaju da „navijam“ za drugi entitet, niti imam namjeru da se tamo selim, kako mi je to poručeno dva puta u Narodnoj skupštini, jednom od Zore Vidović (ministrica finansija RS), jednom od Nataše Radulović (poslanica SNSD-a), želim samo da ukažem na katastrofalnu politiku upravljanja dugom koju u kontinuitetu vodi Vlada Republike Srpske. Sav patriotizam ili bolje rečeno „patriotizam“ SNSD-a može da stane u ove podatke", zaključila je Trivićeva i dodala da će o ovim i mnogim drugim temama biti riječi na redovnoj sjednici Narodne skupštine koja počinje sutra u Banjaluci.

 

U popodnevnim satima oglasilo se Ministarstvo finansija Republike Srpske, optužujući Trivićevu da uznemirava javnost, kako su naveli, netačnim tvrdnjama o dugu Republike Srpske, navodeći da su različiti načini obračuna duga u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

 

Ministarstvo finansija dalje tvrdi da se Republika Srpska se ubraja u red umjereno zaduženih zemalja i da vode računa prilikom donošenja odluka o zaduženosti  o interesima građana i privrede Republike Srpske.

 

Nakon tog saopštenja, koje su nazvali demantij, a da nisu ništa argumentovano demantovali, oglasila se ponovo i Jelena Trivić (PDP). koja je na fejzbuk profilu napisala da Ministarstvo finansija Republike Srpske ne treba da demantuje nju, jer je ona iskoristila javno dostupne podatke Ministarstva finansija i trezora BiH,

 

Ona je kazala da bi im najbolje bilo da po pitanju duga počnu nešto da rade i upravljaju adekvatno dugom.

 

"Da je upravljanje duga stihijsko i neadekvatno pokazala je i revizija učinka Glavne službe za reviziju javnog sektora iz 2016. godine. Ja ne prepadam građane Republike Srpske, već ukazujem na katastrofalnu politiku vlasti odrođene od naroda, što je moja obaveza kao narodnog poslanika", navela je Trivićeva. 

 

(BN)