20
Novembar

Dodiku rampa i od Hrvatske

Published in BiH

U slučaju sankcija, Dodiku, vrlo vjerovatno, bilo onemogućeno i da putuje u zemlje Evropske unije, što znači da više ne bi mogao preći granicu ni susjedne Hrvatske.

 



Dodiku rampa i od Hrvatske

 

Njemačka je u srijedu i zvanično pokrenula postupak uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a.

 

Oni su od Evropske službe za inostrane poslove (EEAS) zatražili da izradi dokument s prijedlozima sankcija, piše "Avaz.ba".

 

Kompleksan proces

 

Uvođenje sankcija nekoga od EU jeste kompleksan i složen proces, ali Dodik se kandidovao da bude prva osoba iz BiH na toj listi.

 

Sankcije EU nisu usmjerene na državu ili stanovništvo, već su uvijek usmjerene na određene politike ili aktivnosti. Restriktivne mjere koje uvede EU mogu biti usmjerene na vlade zemalja ili nedržavne subjekte (npr. firme) ili pojedince (kao što su terorističke grupe i teroristi).

 

Većina sankcija usmjerena je na pojedince i subjekte i sastoji se od zamrzavanja imovine i zabrana putovanja. EU, takođe, može usvojiti sektorske mjere, kao što su ekonomske i finansijske mjere (npr. ograničenje uvoza i izvoza, ograničenje bankarskih usluga) ili embargo na oružje (zabrana izvoza robe koja je navedena u zajedničkom vojnom popisu EU).

 

U EU postoje tri vrste režima sankcija. Prvo, tu su sankcije koje je uveo UN, a koje EU prenosi u zakon EU. Drugo, EU može pojačati sankcije UN-a primjenom strožih i dodatnih mjera. Konačno, EU, takođe, može odlučiti da uvede potpuno autonomne režime sankcija. Naravno, u slučaju Dodika, primijenila bi se ova treća vrsta. To znači da bi, u slučaju sankcija, Dodiku, vrlo verovatno, bilo onemogućeno i da putuje u zemlje Evropske unije, što znači da više ne bi mogao preći granicu ni susjedne Hrvatske.

 

U svijetu postoji više od 30 autonomnih režima sankcija koje primjenjuje EU. Pojedinci, vlade ili grupe prema kojima EU primjenjuje sankcije uključuju Siriju, Iran, Demokratsku Republiku Kongo, Venecuelu, Libiju, Rusiju i Ukrajinu, kao i Sjevernu Koreju.

 

Priprema prijedloga

 

Sve odluke o usvajanju, izmjeni, ukidanju ili obnavljanju sankcija Vijeće EU donosi nakon pregleda u relevantnim radnim grupama Vijeća.

 

To uključuje pripremu, u ime visokog predstavnika, predloga odluka i, zajedno s Evropskom komisijom, predloga propisa koje naknadno razmatra i usvaja Vijeće. Odluke su obavezujuće za same države članice.

 

Sprovođejne sankcija EU prvenstveno je odgovornost država članica EU. Nadležna tijela u državama članicama moraju procijeniti je li došlo do kršenja zakonodavstva i preduzeti odgovarajuće korake.

 

Na sankcije Dodiku sve otvorenije pozivaju i neki od vodećih diplomata u svijetu. Američki državni sekretar Entoni Blinken u svom je pismu upozorio da će potezi jednostranog povlačenja iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući razmatranje sankcija, dok je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas otvoreno pozvao EU da uvede sankcije Dodiku.

 

Autonomno tijelo

 

Evropska služba za inostrano djelovanje (EEAS), koja je zadužena za pripremu sankcija Miloradu Dodiku, funkcionalno je autonomno tijelo Evropske unije pod nadležnošću visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku, što je funkcija koju trenutno obavlja Džozep Borelj.

 

EEAS je jedinstvena i nezavisna od drugih institucija EU, formirana spajanjem odjeljenja za spoljne odnose Vijeća EU i Evropske komisije.

 

(B92 Foto: Arhiv)

Istočna Bosna