14
Novembar

PORODIČNOJ FIRMI PREMINULOG KRAJIŠNIKA DODIJELJENI UGOVORI VRIJEDNI 718.276 KM

Published in BiH

Četrnaest mjeseci nakon smrti presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik i dalje zarađuje. Njegova porodična firma nastavila je da vrlo uspješno tenderski posluje s vlašću Republike Srpske, a preko javnih preduzeća. Od polovine septembra prošle godine, kada je umro, do danas Krajišnikov „Sarajevoinvest“ sklopio je ugovore vrijedne čak 718.276 KM.

 

 

U potpomaganju porodičnog biznisa prednjači prekaljeni „patriota“ Luka Petrović, vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ i generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, odnosno podređeni mu direktori zavisnih preduzeća iz tog sistema. Sada već penzioner, bivši direktor „Elektro Hercegovine“ režimski socijalista Dragan Savić skupim tenderskim ugovorima dokazao je privrženost ideji, a u stopu ga je pratio i Aco Stanišić, vršilac dužnosti direktora „Elektrodistribucije Pale“ i predsjednik Opštinskog odbora DEMOS-a, koji godinama stoji na braniku politike Milorada Dodika, vladara RS.

 

Drvene bandere po patriotskoj mjeri ima samo „Sarajevoinvest“. „Elektro Hercegovina“, na čijem je čelu bio Savić, raspisala je tender, a na adresu je, kako se i očekivalo, stigla samo jedna ponuda. Prezime Krajišnik nije se odbijalo kao neprihvatljivo. Vrijednost ugovora od 23. novembra prošle godine nikako nije bila sitnica – 393.094 KM.

 

Stanišić, direktor zavisnog preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“, bio je takođe na usluzi „Sarajevoinvestu“. Mediji su tog 2. septembra 2020. izvještavali kako se Krajišnik već tri dana na respiratoru bori za život, no, njegova firma je disala punim plućima, jer je dobila infuziju u vidu dva ugovora za dva lota u okviru okvirnog sporazuma za nabavku impregnisanih stubova od osam i deset metara – 293.810 KM i 20.452 KM.

 

U novembru je, po direktnom sporazumu od 40 KM, kupio nešto plina, istu praksu nastavio je i u 2021. U februaru i avgustu za iste potrebe obratio se Krajišnicima – 40 KM i 20,5 KM.

 

I Dječji centar „Buba Mara“ gorivo i motorno ulje nabavlja kod iste porodice. Vrijednost nabavke bila je procijenjena do zakonskog maksimuma za dodjelu direktnog ugovora – 7.020 KM sa uračunatim PDV-om. A, posla za Krajišnike bilo je i u paljanskom Kulturnom centru. Neprecizirani „ugovor o poslovnoj saradnji“ od 1. marta ove godine građani su finansirali sa 3.800 KM…

 

FAVORIZOVANI KRAJIŠNIK

 

Godinu prije Krajišnikove smrti američka kompanija „Podesta group LLC“ tvrdila je da se na tenderima preduzeća u RS favorizuje firma „Sarajevoinvest“ Momčila Krajišnika, a s tim u vezi pismo je stiglo na adrese člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Željke Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića, Ministarstava energetike i rudarstva RS, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i preduzeća „Elektroprivrede RS“ i „Šuma RS“.

  • Primjetne su veoma izražene pojave nelojalne konkurencije i favorizovanja pojedinih ‘povlaštenih’ ponuđača, a na te pojave je izostala neophodna reakacija nosilaca vlasti na svim nivoima. Najeklatantniji primjer favorizovanja je ugovor između ‘Elektrokrajine“ i ‘Sarajevoinvesta’ u visini od 500.000 KM, bez provođenja postupka javne konkurencije, a što se dogodilo krajem 2018. godine (nabavka impregnisanih TT stubova) i o čemu su svi relevantni činioci upoznati, a nikakve reakcije nije bilo, iako se radi o nezakonitosti koja predstavlja krivično djelo“, naveli su iz „Podesta Group“, a prenio portal „Capital“.

U tenderskim postupcima, naveli su, mijenjani su tehnički uslovi i karakteristike tražene robe, kako bi se pogodovalo „Sarajevoinvestu“, a ugovorni organ tražio je ili dobijao robu slabijeg kvaliteta ispod standarda koji su traženi prvobitno. Kao primjer naveli su tada nabavku impregnisanih TT stubova u „Elektro-Hercegovini“ za 2019. godinu, ali i ugovor koji je „Elektrokrajina“ potpisala sa najpovoljnijim ponuđačem, ali je nakon žalbe „Sarajevoinvesta“ Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, suprotno prethodnoj praksi, prihvatila žalbu i potvrdu koju je u prethodnim postupcima proglasila nepravilnom, piše Žurnal.

  • S tim u vezi podnesene su i krivične prijave protiv odgovornih lica u ‘Sarajevoinvestu’ i u KRŽ, ali je reakcija nadležnih izostala. Takođe, u drugim slučajevima u kojima ugovorni organ ne bi dodijelio ugovor ponuđaču ‘Sarajevoinvest’, uvijek bi uslijedila žalba koja rezultira, bez izuzetka, ili poništenjem postupka ili dodjelom ugovora ‘Sarajevoinvestu’. Iz tog razloga, opravdano sumnjamo u pristrasnost KRŽ u korist ‘Sarajevoinvesta’“, istaknuto je.

UGLEDNI PRIVREDNIK PRESUĐENI ZLOČINAC

 

Milorad Dodik revnosno je radio na narodnom zaboravu pa je tako, u godinama nakon krvavog rata u BiH, pokušavao da izgradi ugled Momčila Krajišnika.

Podsjetimo, Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke i prvi saradnik takođe presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Uhapšen je 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u BiH, a 27. septembra 2006. proglašen je krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na 27 godina zatvora.

Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. avgusta 2013. godine, poslije odlažane dvije trećine kazne.

Last modified on nedjelja, 14 Novembar 2021 22:30

Istočna Bosna