31
Oktobar

"Spašavanje vojnika Dodika": Cvijanović putuje u Washington, hoće li dobiti vizu?

Published in BiH

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović boravit će naredne sedmice u višednevnoj posjeti SAD-u tokom koje će se sastati sa predstavnicima institucija i organizacija te zemlje, te članovima američkog Kongresa.

 

Kako je saopćeno iz njenog kabineta, Cvijanović će tokom boravka u Washingtonu razgovarati i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske dijaspore.

 

Ova posjeta, važno je napomenuti, dolazi u vrijeme žestokih kritika koje je američka vlada uputila na račun vladajućih struktura u manjem bh. entitetu.

 

Kritike se posebno odnose na njenog stranačkog šefa Milorada Dodika.

 

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan, odnosno zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu Gabriel Escobar, tokom svog svjedočenja u američkom Kongresu oštroje kritikovao Dodika nazvavši njegovu retoriku "opasnom" i upozorivši na sankcije koje bi takva retorika mogla povući.

 

Inače, Cvijanović je lično potpisala ukaz prema kojem od 13. oktobra u RS-u ne važi izmjena krivičnog zakona BiH, koju je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

 

Uzevši sve ovo u obzir sa pravom se nameće pitanje hoće li predsjednica RS-a uopće moći dobiti vizu za posjetu SAD-u. Ukoliko joj ipak odobre posjetu, zanimljivo će biti pratiti kakve će stavove iznijeti pred američkim Kongresom i hoće li biti apologeta Dodikovog destruktivnog i secesionističkog ponašanja.

 

Radi li se o običnoj protokolarnoj posjeti, ili iza svega stoji pokušaj "spašavanja vojnika Dodika" ostaje da vidimo u narednim danima.

Istočna Bosna