27
Oktobar

Salkić: Bošnjačka djeca u RS-u uče da je Mladić heroj, nemaju pravo na svoj jezik, šta je to, ako nije aparthejd?

Published in BiH
"Ako živite u jednoj administrativnoj jedinici i nemate pravo na adekvatno obrazovanje, negira vam se pravo na jezik, nemate pravo da se zaposlite, oduzima vam se pravo na egzistenciju, nemate pravo na adekvatno predstavljanje u institucijama, oduzima vam se pravo da utječete na donošenje odluka. Šta je to, ako nije aparthejd", pita potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.  
 
"Škole u ovom entitetu nose naziv pravoslavnih svetaca, ukrašene su ikonama kao da su pravoslavne crkve, slave pravoslavnu slavu Sveti Sava, bošnjačka djeca na časovima likovnog i muzičkog vaspitanja crtaju Svetog Savu i pjevaju pjesme o Svetom Savi, na časovima historije uče da je ratni zločinac Mladić heroj, a ne da je presuđen za genocid, da je VRS stvarao RS, a ne da je presuđena da su njeni pripadnici počinili genocid. Uz sve to bošnjačka djeca ne mogu nazvati svoj jezik kako žele, bosanski, već im vlast bosanskih Srba nameće nepostojeći naziv. Šta je to ako nije aparthejd? 
 
Prema Ustavu ovog entiteta, član 97, Bošnjaci i Hrvati bi trebali biti zastupljeni u javnom sektoru prema popisu iz 1991. godine. Prema tim podacima, Bošnjaka bi trebalo biti u javnom sektoru oko 28 posto, a danas nas ima oko 1 posto. Ako nekom oduzmete pravo na rad i egzistenciju šta je to, ako nije aparthejd? Od entiteta do lokalnog nivoa bošnjački predstavnici, koji su izabrani na izborima, izoluju se i isključuju iz procesa kreiranja i donošenja odluka. Njima kao alternativa se postavljaju Bošnjaci koji su samo na papiru Bošnjaci, a zapravo su tu da provode politiku partija bosanskih Srba. Šta je to, ako nije aparthejd? ", zaključuje ponovo s pitanjem potpredsjednik Salkić.
Last modified on srijeda, 27 Oktobar 2021 21:17

Istočna Bosna