Federalni štab civilne zaštite prije dva dana donio je odluku da se takmičenja u FBiH mogu održavati nakon 30. maja, a tu odluku trebao je potvrditi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, što je uradio danas.

 

- Omogućeno je održavanje sportskih takmičenja na otvorenom bez prisustva publike - saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva zdravstva.

 

No, problem za nastavak Premijer lige BiH, kao i do sada dolazi iz entiteta Republika Srpska.

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić danas je u razgovoru za Mondo potvrdio svoj raniji stav da prije 1. jula ne bismo trebali da razmišljamo o nastavku sezone.

 

- Što se tiče tog pitanja mi smo dali jednu javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana da bi vezano za nastavak sportskih takmičenja - mi smo išli prema preporuci ministarstvu sporta - da bi trebalo razmišljati o početku nakon 1. jula. To je nešto što je stav generalno i ako govorimo o masovnim okupljanjima, to je opcija o kojoj smo razmišljali - izjavio je Šeranić za Mondo, koji je očito i sam zbunjen zbog svojih izjava, jer očito mora pričati ono što odgovara njegovim nadrađenim, kojima, zbog FK Borac, i nije stalo da se Premijer liga BiH nastavi.

 

Prema njegovim riječima, o svemu je tražio mišljenja svih relevatnih ljudi iz oblasti sporta.

 

- Mi smo od ministartstva sporta i tražili da se i oni izjasne i da se vidi sa savezima, da li su oni spremni da uopšte završe sezonu, da li mogu da igraju? Preporuka svakako jeste i ostaje da to bude poslije 1. jula - dodao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

Na pitanje da u tom slučaju Premijer liga BiH, ako počne tek u julu, nema mogućnosti da se završi zbog roka UEFA, Šeranić je odgovorio da on pričao jedino u vezi javnog zdravstva.

 

- Ja ne ulazim u organizaciju i ostale stvari. Govorim sa aspekta javnog zdravstva. Ako treba nešto drugo da se uradi i sačini, stav o tome će morati dati ministarstvo sporta. Nedavno ste imali slučaj da je u Bolonji zaraženo sedam igrača i šta sad? Šta ćemo ako krene neko profesionalno takmičenje u junu ili julu i desi se da imamo zarazu u nekom fudalskom klubu? Taj klub bi morao da prekine igrati utakmice na sedam ili 14 dana i da svi idu u karantin i šta ćemo onda? Opet će pitati javno zdravstvo šta sad da radimo? To su vrlo teške odluke - zaključio je Šeranić.

 

Šeranić je još jednom pokazao da je neupućen u ono što se događa Italiji i ostatku Evrope, gdje će se fudbal igrati, a u pojedinim zemljama, čak i ovim u komšiluku (Srbija i Mađarska) najavljen je i povratak publike.