22
Juli

Iz Srebrenice "protjeruju" narodnog heroja Mihajla Bjelakovića, a trg bi da nazovu "Republika Srpska"

Published in Istočna Bosna

Na sjednici Skupštine općine Srebrenica predloženo je jučer iz SNSD-a da se na dnevni red stavi tačka o preimenovanju trga Mihaila Bjelakovića u trg "Republika Srpska".

 

Tražio je to predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Srebrenica Radomir Pavlović. Nakon što je prijedlog odbijen odbornici SNSD-a su napustili sjednicu.

 

Kako je za Faktor pojasnio Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i odbornik u SO Srebrenica, ta tačka nije uvrštena u dnevni red.

 

- To je taj raskol unutar SNSD-a između predsjednika Radmora Pavlovića i načelnika općine Mladena Grujičića koji su podijelili klub. Sada se dokazuju ko će biti veći srpski patriota, da se dodvori Banjoj Luci, a nauštrub suživota u Srebrenici - pojašnjava Tabaković.

 

Kako dodaje, ne vidi drugi razlog preimenovanja trga Mihajla Bjelakovića, narodnog heroja u trg "Republika Srpska".

 

Mihajlo Bjelaković rođen je 1912. godine u selu Vidrići, općina Sokolac. Do početka Drugog svjetskog rata vodio je skroman zemljoradnički život, kad su ga sile prilika odvele na borbenu liniju.

 

U partizanima je prvobitno bio borac Romanijskog odreda u Prvom istočnobosanskom udarnom bataljonu. Nakon izvjesnog vremena, kada je ovaj bataljon prerastao u Šestu proletersku istočnobosansku udarnu brigadu, dobio je funkciju vodnika i komandira čete.

 

Bio je učesnik u mnogim bitkama: kod Vlasenice protiv ustaša, u Sremu 1942. godine protiv Nijemaca, gdje je bio ranjen. Bio je borac i na Majevici protiv četnika i u borbi na Sutjesci 1943. godine. Poginuo je u borbi za Srebrenicu 1944. godine

 

Istočna Bosna