12
Maj

Porodice ukopavaju kosti najmilijih u Bratuncu dok vlast uklanja tragove krvavih zločina

Published in Istočna Bosna


Salmir Hodžić, Mehmed Imamović, Salih Mehić i Salim Kadrić nakon tri decenije konačno će pronaći svoj smiraj. Žrtve su to ratnog zločina počinjenog u Bratuncu, a bit će ukopane u specifičnim okolnostima, odnosno pojačanim nacionalnim tenzijama u tom bh. mjestu.

 

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas će biti obavljena kolektivna dženaza za četiri žrtve proteklog rata.


Riječ je o Mehmedu Imamoviću, Salmiru Hodžiću, Salihu Mehiću i Salimu Kadriću, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na različitim lokacijama na širem području Bratunca.

 

Nakon ubistva zapaljeni u kući

 

Najmlađa žrtva je Salmir Hodžić iz Suhe, koji je imao devet godina kada je ubijen, a prema tvrdnjama svjedoka zločina, on je skupa s majkom, bratom, djedom i nanom, kao i još nekoliko mještana, ubijen u porodičnoj kući njegovog djeda Osmana i oca Beriza. Potom su zajedno sa kućom zapaljeni.

 

Kako su potvrdili iz Instituta za nestale osobe, Salmirovi oskudni i dijelom nagorjeli skeletni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije koja je izvršena u junu 2002. u ruševinama porodične kuće. Dvije decenije kasnije, porodica je smogla snage da njegove sitne posmrtne ostatke zvanično identifikuje i da saglasnost da se spuste u mezar.

 

"Posljednji put sam ih vidjela prije 30 godina, a šta se dalje dešavalo samo dragi Allah zna. Za sve to nikada niko nije odgovarao, ali sada će duši nekako biti lakše jer ćemo znati gdje je Salmirov mezar", kazala nam je Salmirova tetka Suadina Mujić.


Iz porodice Hodžić još uvijek smiraj nisu pronašli Salmirov brat Elvis i djed Osman, a njihova identifikacija bi mogla biti obavljena iduće godine.

 

"Nadamo se da će to biti sve obavljeno iduće godine, kako bi i oni dobili svoje nišane i kako bi svi znali da su i oni postojali", naglašava Mujić.

 


U Veljacima će danas u kabur biti spušteni i skeletni dijelovi Saliha Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je nestao u Lolićima 1993. godine, a njegovi ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.

 

"Dvadeset i devet godina nisam imao nikakvu informaciju o svom babi, a o tome da su pronašli njegove kosti obavijestio me amidža. Babo je 1992. godine došao iz Švicarske s namjerom da brani domovinu i stao je u Tuzli uz ostale ljude koji su imali isti interes. Nakon toga je, krajem februara 1993. došao u Konjević polje, a njegovim padom je sa ostalima otišao za Srebrenicu, odakle je sa devetog na deseti juni krenuo ka Konjević polju i od tada mu se nije znao nikakav trag", kaže nam Salihov sin Bekir Mehić, koji osjeti određeno olakšanje jer će konačno njegov otac imati svoj mezar.

 

S današnjim ukopom još četiri žrtve, broj sahranjenih u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci popet će se na 310. Pored toga, porodice još uvijek tragaju za 280 osoba, a iz Udruženja Žena Podrinja iz Bratunca navode da nisu zadovoljne brzinom ekshumacija i identifikacija žrtava rata.

 

"Trideset godina je prošlo, a nama na sve to još teže pada što se ratni zločinci slobodno šetaju. Mi smo ih i danas sretali u gradu i dok su oni na slobodi, naši najmiliji su sklonjeni po šumama koje su obrasle u korov", ističe Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žena Podrinja iz Bratunca.

 

Nacionalne tenzije

 

Četvorica ubijenih Podrinjaca u kabure će biti spušteni u specifičnim okolnostima koje uazad nekoliko dana prevladavaju u Bratuncu. Naime, nacionalne tenzije su ponovo probuđene posljednjim potezom lokalne vlasti koja je donijela odluku o uređenju Zemljoradničke zadruge u Kravici, među čijim je hladnim zidinama izvršena egzekucija bošnjačkih civila 1992. i 1993. godine.


"Što se tiče Kravice, u tamošnjoj zadruzi je identifikovano 1.313 žrtava, međutim i nakon 27 godina naše komšije pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici prirede nam nešto loše. Iz godine u godinu sve je gore, a sada je na red došla Kravica kojom nas u srce pogađaju. Svojim potezima žele zataškati ono što se desilo. Fasada se već uređuje, a bruka i sramota je da naša vlast nijemo to sve posmatra. Niko od njih nije poduzeo konkretan korak, izuzev žrtava koje su digle svoj glas", dodaje Sinanović.

 

Prema protokolu današnje, inače 16. kolektivne dženaze, u 12 sati je u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu planirano polaganje cvijeća, a 45 minuta kasnije uslijedit će poruka žrtava genocida. Dženaza namaz planirana je u 13:25 sati, a deset minuta kasnije će biti izneseni tabuti uz čitanje imena, ukop i učenje na kaburu.

Istočna Bosna