Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je mlade iz Vlasenice i Bratunca pozvao da ostanu istrajni u čuvanju svojih vrijednosti – vjere, tradicije, kulture, odgoja, te da poštuju druge i budu dobre komšije. „Nauka i obrazovanje, kako stoji u Kur'ani-kerimu, blago je neizmjerno. Što se budemo više obrazovali i učili, bit ćemo snažniji. Ono što se nauči uvijek je s nama, a jednako tako je i s našom vjerom“, poručio je mladima muftija Fazlović ističući vrijedan rad Mreže mladih kao formu s kojom je unazad nekoliko godina Islamska zajednica dosegla novi kvalitet u radu i djelovanju među mladim ljudima.

 

 

Učesnici trodnevnog kampa imali su mnoštvo zabavnog, ali i edukativnog sadržaja kaže hafiz Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog.

 

„Kroz dobro koncipirana predavanja iz različitih oblasti mogli su da usvoje mnogo toga korisnog i prošire svoje znanje. Ovom vrstom kampa željeli smo da im pošaljemo poruku da nisu zaboravljeni, da smo uz njih i da ne postoje nikakve linije niti barijere između njih i njihovih vršnjaka iz drugih krajeva naše domovine“, poručuje hafiz Kapo.

 

Koordinator Edukativnog kampa bio je profesor Ahmed Omerović. On kaže da je jedan od ciljeva projekta bio da se mlade nagradi za njihov trud i rad u protekloj školskoj godini.

 

Četrdest i pet srednjoškolaca iz Vlasenice i Bratunca su tri dana boravili u Behram-begovoj medresi, te su posjetili kulturno-historijske znamenitosti u Tuzli, obišli su grad i upoznali se s historijatom Gazi Turali-begove džamije. U Srebreniku su mladi posjetili tvrđavu Stari grad, a u Brčkom su u restoranu „Divanhana“ imali druženje s mladima iz ovoga grada. Sportske aktivnosti realizovane su u Mektebskom centru u Kalesiji. Predavanja o islamu, Islamskoj zajednici, historiji i savremenim temama o domovini Bosni i Hercegovini, književnosti i kulturi Bošnjaka, prilagođena interesovanju srednjoškolaca, održali su dr. Sead Seljubac, dr. Ahmed Hatunić, dr. Mensur Husić, dr. Amir Karić, dr. Edin Dedić, dr. Mustafa Gobeljić, mr. Ahmed Omerović, prof. Idriz Memić, prof. Nedim Alić, Muharem-ef. Mešanović i Elvir-ef. Hodžić. Realizovana je radionica o prevenciji predrasuda, književni kutak i sportske aktivnosti.

 

 

Hodžić Afan iz Bratunca, jedan od učesnika ovoga kampa, istakao je veliko zadovoljstvo zbog susreta s kolegama iz susjednih Medžlisa i prilike da nešto novo nauče.

 

„Jako mi je drago što smo imali priliku upoznati se sa našim vršnjacima jer danas, nažalost, živimo blizu jedni drugih a ne poznajemo se“, poručuje Afan.