20
Juli

Bajramski ezani sa osam obnovljenih džamija u Srebrenici

Published in Istočna Bosna
Bošnjaci u Srebrenici s radošću su dočekali Kurban-bajram. Na području općine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u osam od 22 obnovljene džamije, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici. 

Bajram-namaz je osim u gradu Srebrenici, klanjan u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Dobraku, Slapovićima, Osatu i Luci, najudaljenijem selu ove općine. Zbog pandemije koronavirusa bajram-namaz je klanjan na manje mjesta na području općine Srebrenica nego što je to bilo u prethodnim godinama.


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima. Naglasio je da je poseban osjećaj što smo i ovaj Bajram u našoj Srebrenici.


- Naša stalna obaveza su slabi i nemoćni. Zato nemojte zaboraviti svoje roditelje, usamljene srebreničke šehidske majke. U ovim danima prisjetite se svojih najmilijih koji nisu među živima. Posjetite njihova mezarja i proučite im Fatihu - poručio je efendija Peštalić.


Naglasio je da blagdan jeste u stvari dani kada treba da zbližava ljude, da se s prijateljima, komšijama, bilo koje vjere, osjeti ta radost i da nas povezuju. Jeste malo specifično i teško, ali vjerniku nikada ne treba biti bezizlazna situacija. Vjernik uvijek nađe izlaz i uvijek je zadovoljan s onim što je dragi Allah dž. š. odredio.


Peštalić je vjernike upozorio na propisno klanje i podjelu kurbana te predaju kurbanskih kožica na više lokacija na području općine. Ne zaboravite da su kožice sastavni dio kurbana.

Last modified on utorak, 20 Juli 2021 09:10

Istočna Bosna