13
Juli

Godišnjica zločina u Kravici: Ubijanje je trajalo cijelu noć, pucali su koliko im je želja

Published in Istočna Bosna

(Pojedini dijelovi u videu mogu biti uznemirujući) Prošlo je 26 godina od zločina u Kravici kod Srebrenice, kada je ubijeno skoro hiljadu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a tek nekoliko ih je preživjelo.

 

Na ovaj zločin, počinjen u skladištu zadruge, su podsjetili i u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (IRMCT). Podsjetili su na uznemirujuće iskaze zaštićenih svjedoka pred ovim sudom u procesu protiv visokopozicioniranih pojedinaca Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Riječ je o predmetu Vujadin Popović i drugi, a u kojem je suđeno za genocid u Srebrenici.

 

"Počela je onda rafalna pucnjava. Ja sam samo savio glavu u ćošku i zažmirio (...) Čulo se kako ispred magacina pričaju i smiju se. Ja sam ležao i podlila je krv pod mene. Prevukao sam dva tijela preko sebe i tu sam proveo čitav dan. Već kada je bio mrak, čuo sam da komanduje: 'Parkiraj utovarač. Operite asfalt. Pokrijte mrtve sijenom.' Po nama su posuli sijeno", prisjetio se jedan od svjedoka.

 

Prema riječima drugog svjedoka, ubijanje je trajalo cijelu noć.

 

"Naprave pauzu, umore se, pa ponovo uđu unutra i onda pucaju koliko im je želja. Onda kada to prekinu, počnu bacati bombe kroz prozor i ulaze. Kao da je bio žar pod mojim nogama, kao da je neko vatru naložio - toliko je bilo toplo zbog te krvi. Vidio sam da mogu dohvatiti prozor, provukao sam se i iskočio vani", dodaje.

 

Istaknuto je da su ova i druga svjedočenja bila presudna za rasvjetljavanje zločina u Kravici. Ovo je prvi masovni ratni zločin nakon pada Srebrenice 1995. godine.

Istočna Bosna