22
April

SDA Bratunac: Ovakvim odnosom nove skupštinske većine krši se Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi entiteta

Published in Istočna Bosna

OO SDA Bratunac izdao je saopćenje za javnost povodom formiranja nove skupštinske većine u Bratuncu u kojoj nema Bošnjaka. Saopćenje vam prenosimo u nastavku: 

 

 Uspostavljanje nove srpske skupštinske većine u SO Bratunac i etničko čišćenje zakonodavne i izvršne vlasti od bošnjačkih predstavnika na tragu je ratne politike iz 1992. godine.

 

 I 1992. godine postojali su oni koji su mislili da progonom, logorima, ubijanjima i etničkim čišćenjem mogu protjerati Bošnjake iz Bratunca i izbrisati svaki trag o našem postojanju.

 

 To nisu uspjeli tada, a neće ni nova skupštinska većina okupljena oko načelnika, koju dominantno čine Ujedinjena Srpska i SNSD.

 

 Ovaj grad nikada nećete pretvoriti u samo srpski, čak i ako lokalnu upravu učinite samo srpskom, kao što su to uradili 1992. godine.

 

 Mi nećemo odustati od naše političke borbe za ravnopravnost svih građana u ovom gradu.

 

 Bošnjaci su se vratili u Bratunac da žive u miru na svojim vjekovnim ognjištima. Mi smo nadživjeli mnoge zulumčare tako da ćemo nadživjeti i ovaj vaš atak na sve ono što smo do sada uradili na izgradnji povjerenja među građanima.

 

 Bošnjaci su do progona činili preko 64% stanovništva Bratunca, po popisu iz 2013. godine ima nas preko 38% i to Vi načelniče možete zanemariti, ali ne možete izbrisati.

 

 Vaša ekstremna nacionalistička ideologija koju širite preko desničarskog portala kojeg finansirate iz budžeta opštine na račun svih građana, osuđena je na neuspjeh.

 

Osvrnite se iza sebe i pogledajte gdje su vaši predvodnici koji su zagovarali i provodili takvu politiku.

 

 Mi smo opredijeljeni za saradnju sa svim političkim partijama kojima je opredijeljenje izgradnja Bratunca kao mjesta u kojem će svi građani imati jednaka prava.

 

 Ovakvim odnosom nove skupštinske većine krši se Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi entiteta i mi ćemo u skladu sa tim poduzeti aktivnosti  na zaštiti interesa Bošnjaka u Bratuncu, stoji u saopćenju OO SDA Bratunac.

Last modified on četvrtak, 22 April 2021 22:38

Istočna Bosna