22
Maj

Generala Kneževića zbog skandala u Kalinoviku odbili u State Departmentu i Pentagonu

Published in Svijet
Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević prethodnih je dana boravio u "zvaničnoj" posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Zvaničnoj pod navodnim znacima, jer je ona to trebala biti, ali su domaćini uskratili gostoprimstvo Kneževiću. Nezvanična saznanja govore da je razlog za to njegovo odavanje počasti pred spomenikom sa šapkom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Kalinoviku, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Aleksandrom Goganovićem. 
 
Ova informacija očigledno je ekspresno stigla do najvišeg političkog i vojnog vrha SAD-a, pa je načelnik Knežević ostao uskraćen za očekivane sastanke u State Departmentu i Pentagonu. Posjeta se, kako nam je rekao naš izvor, svela na obilaske muzeja. 
 
Ovo je još jedan dokaz da su Sjedinjene Američke Države najveći međunarodni prijatelj i strateški saveznik Bosne i Hercegovine. 
 
Podsjetimo, o odavanju počasti u Kalinoviku pred Vijećem sugurnosti UN-a izvijestio i visoki predstavnik Christian Schmidt te najavio djelovanje, a ministar odbrane BiH Zukan Helez je najavio istragu i mogućnost podizanja krivične prijave. Spomenik u Kalinoviku je otkriven u julu 2019. godine. Tog dana se zavijorila i zastava sa likom zločinca Ratka Mladića koji je rodom iz te opštine, a samom činu je prisustvovao i njegov sin Darko.
 
 
D.N.
Last modified on srijeda, 22 Maj 2024 21:18

Istočna Bosna