05
Maj

Organizacija islamskih zemalja dala podršku usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN-u

Published in Svijet

Organizacija islamskih zemalja koja okuplja 57 država danas je u Gambiji usvojila deklaraciju u kojoj se daje podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saznaje Klix.ba.


Deklaracijom se izražava podrška rezoluciji o Srebrenici (tačka 23) i podržava teritorijalni integritet (tačka 102).

 

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.

 

"Konferencija je ponovila dugogodišnju podršku OIC-a jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i njenoj multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi", stoji u nacrtu deklaracije.

 

Usvajanje deklaracije predstavlja značajan korak prema usvajanju rezolucije u UN-u jer su Srbija i Rusija intenzivno lobirale među muslimanskim zemljama da ne daju podršku usvajanju rezolucije.

Istočna Bosna