27
Januar

Američke vlasti zbog laganja vlastima uhapsile Srbina optuženog za ratni zločin

Published in Svijet

Danas stanovnik Parma Heightsa, zapadnog predgrađa Clevelanda, 55-godišnji Vidić 1998. je na sudu u Sisku optužen za ratni zločin i osuđen na 20 godina.

 

 

Američke vlasti u četvrtak su uhitile Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, jer je lagao američkoj imigracijskoj službi, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa.

 

Danas stanovnik Parma Heightsa, zapadnog predgrađa Clevelanda, 55-godišnji Vidić 1998. je na sudu u Sisku optužen za ratni zločin i osuđen na 20 godina. Kao pripadnik Crvenih beretki u septembru 1991. ubio je svog bivšeg kolegu Stjepana Komesa jer se nedavno rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Vidić je izdvojio Komesa iz grupe radnika Mesne industrije „Gavrilović“ te mu „oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta“, nakon čega je ubrzo preminuo, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici Documente.

 

Komesovo tijelo kasnije je pronađeno u masovnoj grobnici.

 

Vidić je američkim vlastima lagao da je služio vojsku samo od 1988. do 1989. u JNA, ne spomenuvši da je bio u vojsci pobunjenih hrvatskih Srba od 1991. do 1995. godine. Prvo je lagao američkoj imigracijskoj službi u Rumuniji, potom pri prijavi za boravištem u SAD-u 1999., pa 2005. u uspješnom pokušaju da dobije državljanstvo i konačno 2017. kad ga je ispitalo američko ministarstvo sigurnosti.

 

Vidić je lagao i da nikad nije bio optužen za kršenje nekog zakona te da nikad nije sudjelovao u ubojstvu nekoga zbog etničkog porijekla ili političkog mišljenja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina.

 

U Hrvatskoj je bio do operacije Oluje, a u Ameriku je otišao 1999. sa statusom izbjeglice.

 

Američko državljanstvo dobio je 2005. godine, prenosi Cleveland Times. Zbog laganja vlastima sada mu prijeti do 15 godina zatvora.

 

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenosi medij iz Ohija.

 

Tužitelj Jerome Teresinski tijekom saslušanja je rekao da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće saslušanje je 2. februara.

 

„On je ratni zločinac i lagao je FBI-ju o tome. Vjerujemo da bi pobjegao kad bi ga pustili s kaucijom“, rekao je Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

 

Vidić je u SAD-u prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesnici. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, piše Cleveland Times.

 

Kasnije je otvorio firmu Jugo’s Inc u Ohiu koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. su otkrile da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola.

Istočna Bosna