26
April

Analiza: NATO i partneri okružili Srbiju

Published in Svijet
Umjesto ranijeg plana da se fokus vježbe Branilac Evrope 21 usmjeri prema baltičkim državama i Poljskoj, usmjeren je na Zapadni Balkan i Ukrajinu. Zašto protestuju Srbija i Ruska Federacija? 

Piše: Dženana Karup Druško



Multinacionalna, zajednička vojna vježba koju predvodi američka vojska pod nazivom Branilac Evrope 21, provodi se s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti američkih, NATO i partnerskih vojski. Vježba je u toku, a glavni manevri su planirani za maj i juni mjesec. Učestvuje oko 28.000 vojnika iz 26 država, a uključene su i države nastale raspadom SFRJ, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, kao članice Alijanse, ali i Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao partnerske države. Sve osim Srbije.



Partneri na Balkanu i Crnom moru



Ruski ministar odbrane, Sergey Shoigu, oglasio se izjavom da NATO šalje 40.000 vojnika na rusku granicu, jer je, po njemu, Branilac Evrope 21 najveća zapadna vojna vježba u posljednjih 30 godina i izvodi se “s jasnom antiruskom orijentacijom“.



U saopćenju NATO-a, od 15. aprila, uz decidnu poruku: “NATO saveznici podržavaju i solidarišu se sa Sjedinjenim Državama”, (jasno) se objašnjava ko i kako ugrožava svjetski mir: Rusija nastavlja pokazivati održivi obrazac destabilizujućeg ponašanja, uključujući kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Gruzije, te kontinuirano kršenje, neprovođenje i zaobilaženje brojnih međunarodnih obaveza, uključujući Budimpeštanski memorandum. U saopćenju se navode i primjeri pokušaja miješanja u savezničke izbore, uključujući američke predsjedničke izbore, kao i raširene kampanje dezinformacija i zlonamjerne cyber aktivnosti.



Iz NATO-a su poručili i da svi dostupni dokazi ukazuju na odgovornost Ruske Federacije za hakiranje SolarWindsa, navodeći: “Solidarni smo sa Sjedinjenim Državama. Osuđujemo napad na Alekseja Navaljnog, rusku opozicionu ličnost, upotrebom nervnog sredstva iz zabranjene grupe Novichok. Izvještaji da je Rusija poticala napade na američke i NATO snage u Afganistanu također su zabrinjavajući...”



Oglašavajući se o samoj vježbi iz najjače vojne sile današnjice su saopćili: “Vježba pokazuje našu sposobnost da služimo kao strateški sigurnosni partner na Zapadnom Balkanu i Crnom moru održavajući naše sposobnosti u sjevernoj Evropi, Kavkazu, Ukrajini i Africi.”



“Branilac Evrope 21 pruža nam najbolju priliku da usavršimo svoje sposobnosti zajedno sa saveznicima i partnerima u strateški važnom regionu Balkana i Crnog mora, tako da smo kolektivno spremni odgovoriti na svaku krizu koja može nastati,“ izjavio je Christopher Cavoli, general američke vojske u Evropi i Africi.



Agresivno ponašanje Rusije



Nema nikakve sumnje da je ova vojna vježba nastavak politike zapadnih saveznika najavljene početkom godine, a nakon dolaska Joea Bidena u Bijelu kuću. Naime, zajednička izjava od 26. februara 2021. (uoči sastanka Evropskog vijeća) generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, i predsjednika Evropskog vijeća, Charlesa Michela, bila je više no jasna u pogledu Balkana: “Pozdravljamo vrlo snažnu poruku nove Bidenove administracije, da obnovi saveze, da ojača transatlantsku vezu. To će biti i glavno pitanje kada se lideri NATO-a kasnije ove godine sastanu u Bruxellesu, a također nastavljamo da radimo na pitanjima na kojima već dugi niz godina radimo zajedno, poput stabilizacije zapadnog Balkana i rješavanja migracija na Egeju.”



Tako je i bilo. Trideset NATO-ovih ministara vanjskih poslova koji su se okupili u Bruxellesu od 23. do 24. marta, između ostalog su zaključili: “Svojim agresivnim ponašanjem Rusija podriva i destabilizira svoje susjede i pokušava se infiltrirati u balkansku regiju.“ Philip Breedlove, bivši komandant NATO snaga za Evropu, bio je još jasniji: “Ova godina je godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana. Srbija će provoditi svoj takozvani projekat Velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH.”



Očito da je dolazak Joea Bidena za predsjednika SAD-a uticao na realizaciju vježbe Branilac Evrope 21 i da su sada u fokusu NATO-a Balkan i Ukrajina, te da je trenutna vježba odgovor SAD-a i partnera na rusko uplitanje na Balkan, a samim tim i odgovor na pokušaj razbijanja Bosne i Hercegovine. Radi se o do sada možda i najsnažnijoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ali i Sjeverne Makedonie i Crne Gore koje su, također, u fokusu ruske politike koja preko Aleksandra Vučića nastavlja politiku Slobodana Miloševića (i Srpske pravoslavne crkve) o Velikoj Srbiji, sada nazvanoj “srpski svet“. Branilac Evrope granici na Drini, ali i luci Brčko, daje sasvim novi značaj.





 

Protesti Srbije



Srbija je, zvanično, shodno međunarodnom pravu, obavještena o vježbi, nakon čega je Beograd preko ministra odbrane, Nebojše Stefanovića, zvanično protestirao kod ambasadora SAD u Beogradu, Anthonya Godfrea, ali i kod izaslanika odbrane SAD-a u Beogradu, pukovnika Coreya Shea, izražavajući zabrinutost zbog učešća kosovske vojske na vježbi, uz obrazloženje da je NATO prekršio međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih nacija.



Američki ambasador je “diplomatski“ odgovorio da “razumije“ zabrinutost Srbije, iako dvije zemlje (SAD i Srbija) imaju različite poglede po ovom pitanju. Vježba je, naravno, nastavljena.



Srbija se prvi put nakon bombardiranja suočila sa jasnim planom (i porukama) NATO-a. Šta će se desiti ukoliko Srbija nastavi da se pretvara u rusku vojnu bazu u Evropi, okružena sa svih strana NATO-om?



Aktivni učesnici pregovora između Wesleya Clarka, tadašnjeg komandanta savezničkih operacija i jugoslavenskih generala, svjedočili su kasnije da im je Clark dostavio jasan plan akcija NATO-a ukoliko nastave sa zločinima na Kosovu, uz napomenu da se ne mogu odbraniti. Nisu ga poslušali. NATO je bombardirao Srbiju i zaustavio rat na Kosovu koje je nakon toga dobilo svoju nezavisnost i postalo država.



Sputnik (Srbije) je pišući o vježbi Branilac Evrope 21 citirao vojnog analitičara dr. Mitra Kovača koji nema nikakve sumnje da je vježba smišljena kako bi “demonstrirala silu u regionu i Evropi“, te da je to “prevashodno pokazna vježba u potencijalnom sukobu s Rusijom“. Po Kovaču se “sam naziv vježbe, kao i njena suština svodi na uvježbavanje brzog prebacivanja vojnika sa mirnodopske lokacije u SAD na potencijalno bojište u Evropi. Onom ko imalo prati razvoj situacije u Evropi poslednjih godina jasne su strateške namjere ovo vojne alijanse.” Kovač je objasnio i da najviše vojnika dolazi iz SAD i da će glavno područje vježbe biti Balkan.



”NATO saveznici i partneri skupa su jači“



Amerikanci i najjači NATO saveznici su (u vježbi) ciljano izolirali Srbiju i onemogućili joj bilo kakvu aktivnost u vezi s vježbom što je direktna poruku da se Srbija ne smatra faktorom stabilnosti, kako to pored Vučića vole naglašavati mađarski i slovenački predstavnici, zajedno s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nego upravo suprotno. U tom kontekstu¬ – kontekstu promjene američke politike, izražene i kroz Branioca 21 i stavljanje Balkana u fokus, treba gledati i grube i provokativne nastupe novog/starog ruskog diplomatskog predstavnika u BiH.



Teritorija Srbije se ovom vježbom, koja je u toku, tretira kao potencijalno neprijateljska teritorija i predstavlja, možda, i jednu od posljednjih opomena Srbiji da se distancira od ruskog uticaja i politike uz razne aktivnosti koju Rusija sprovodi na Balkanu (uz pomoć Srbije). Vježba je poruka i svima drugima koji misle da se nasilnim prekrajanjem granica na Balkanu mogu stvarati neke nove “velike-male“ države.



No, raduje mogući početak dijaloga, jer su (američki i ruski) savjetnici za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan i Nikolaj Patrušev, uspostavili kontakt u cilju mogućih pregovora na najvišem nivou. Podsjetimo i da je Biden najavio sastanak ovog ljeta s Putinom u Evropi (u koju su se već iskrcale američke trupe).



Branilac Evrope 21 je “dokaz neprikosnovene američke predanosti NATO-u i glavni je primjer njihovih kolektivnih sposobnosti, a također pokazuje da su NATO saveznici i partneri skupa jači“, saopćili su iz Ambasade SAD-a u BiH. Ne treba uopće sumnjati da je ova vježba najočitiji primjer promjene američke politike prema Balkanu i Bosni i Hercegovini.




(Vijesti.ba / Avangarda)

Istočna Bosna