27
Juni

Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS

Published in BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. decembra 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić saopštio je da je ova odluka Ustavnog suda po zahtjevu 15 poslanika Predstavničkog doma ‘još jedna pobjeda države Bosne i Hercegovine’.

 

Ustavni sud utvrdio je da postoji spor u vezi s aktima koje je donijela NSRS te ukinuo niz odredbi koje prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. decembra 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, a usvojena je i Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Istočna Bosna