- Ja sam već dugo godina kao član SDA izražavao svoje neslaganje politikama koje je stranka vodila. Još 2009. godine sam na kongresu izašao i govorio suprotno politici koju je provodila SDA. U prošloj godini je bio proces izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo i ja sam bio uvjeren da je vrh stranke napravio grešku sa jednim takvim pristupom, a s druge strane bio sam uvjeren da će to na kraju pokazati rezultati Lokalnih izbora. Nakon što sam vidio ono što sam i očekivao, iznenadio sam se da ni tada nije bilo razumijevanja. Da li će moj izlazak utjecati na SDA, to će vrijeme pokazati, ali mislim da je evidentno da je jedan broj takvih procesa koji su se dešavali u posljednje vrijeme uzrokovao slabljenje političkog rezultata - kazao je Efendić.

 

Efendić tvrdi da mu je Bakir Izetbegović rekao da je on jedan od boljih kadrova u stranci, te da ga vidi na poziciji premijera ili ministra.

 

- Ja sam obavio razgovor sa predsjednikom Izetbegovićem prije nekoliko mjeseci. Razgovarali smo o cjelokupnoj situaciji i on je tada rekao da smatra sam ja jedan od boljih kadrova u SDA i da trebam u budućnosti biti premijer ili ministar. Međutim, rekao mi je da je to u stranačkim aktivnostima ipak zamorno, te da sam ja operativac koji bi trebao posvetiti se poslovima u državi, a ne u stranci. Ja nisam mišljenja da je bilo šta moguće raditi ako za to ne postoji plan i cilj kojem se ide, a on se postavlja u političkoj stranci - kazao je Efendić.

 

Na pitanje kako komentariše izjavu Bakira Izetbegovića da "kada ekipi ne ide dobro uzme nekog crnca", Efendić se nije želio pretjerano obazirati, te je istakao da se radi o sportskom žargonu.

 

- To je jedan sportski žargon, možda bi bilo bolje da je predsjednik rekao da dovedu dobrog igrača umjesto onoga što je rekao. Bolje je da to ne komentarišem, neka svako za sebe izvuče zaključak - kazao je Efendić kroz smijeh.


Istakao je da nije imao priliku razgovarati sa onima koji vrše vlast u Kantonu Sarajevo, ali da već duže vrijeme aktivno sarađuje sa određenim brojem ministara. Efendić ne očekuje posebne probleme kada je taj saziv u pitanju.

 

- Nisam pobornik formiranja novih stranaka, imamo ih i više nego dovoljno. Stranka za BiH nije opterećena nekim aferama i nikoga ne opterećuje u tom kontekstu. Ja sam sa Elmedinom Konakovićem bio stranački kolega, bili smo zajedno u kritici određenih stvari, ali meni nije dovoljno samo da znam šta to ne valja, ja moram znati i šta valja, pa sam našao neko idealno rješenje - naveo je.

 

Na pitanje zašto na konferenciji nije prisutan Haris Silajdžić, Efendić kaže da to pitanje nije za njega, s obzirom na to da u stranci nije godinama aktivan.