28
April

Salkić za N1: Međunarodna zajednica se ne ponaša korektno spram građana BiH

Published in BiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, za N1 je komentarisao aferu non-paper i priču o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini.

 

Ramiz Salkić je kazao da međunarodna zajednica trebala reagovati još 2009. godine kada je Milorad Dodik počeo razmišljati o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske.

 

“Neki su govorili da je to nemoguće, da je to nerealno, da se to neće desiti. Da mi preuveličavamo stvari. Neki nas nisu razumjeli, a neki nisu htjeli da nas razumiju. Sada, nakon 12 godina, došli smo u jedno stanje da se pišu neki neobavezujući dokumenti o podjeli BiH, ali ne znači da neće za deset godina se početi pisati obavezujući dokumenti na tu temu”, kazao je.

 

Salkić smatra da se međunarodna zajednica ne ponaša korektno spram građana BiH.

 

“Međunarodna zajednica govori građanima ove zemlje da podržaba teritorijalni integritet i suverenitet države BiH, a u isto vrijeme prećutno dozvoljavaju potpuno ujedinjavanje obrazovnog procesa entiteta RS i Srbije. Od jeseni imate jedinstven nastavni plan i program između entiteta RS i Srbije”, istakao je.

 

Salkić smatra da Srbija kroz investicije i ulaganja uspostavlja teritorijalni uticaj u BiH.

 

“Da li imate bolnicu ‘Srbija’? Da! Da li ima škola ‘Srbija’? Da! Da li postoji obdanište ‘Srbija’? Da! Da li se stanovništvo navikava da je to Srbija? Naravno! Da li se obilježavaju zajednički praznici? Da! Da li je to asimilacija? Da!”, ističe Ramiz Salkić.

 

Tvrdi da na neki način, međunarodna zajednica dozvoljava prećutnu integraciju.

 

“Šta kad se mi probudimo za deset, dvadeset godina i ta međunarodna zajednica kaže, da mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali nastale su nove okolnosti, a to je da su se ljudi asimilirali i šta već. Mi moramo biti svjesni da je to moguće”, kazao je Salkić.

Last modified on srijeda, 28 April 2021 19:23

Istočna Bosna