24
April

SAVJETI ZA POSTAČE: NAJBOLJI NAČIN DA UMANJITE OSJEĆAJ GLADI JE DA KONZUMIRATE PROTEINE I POVRĆE NA SEHURU

Osobi koja posti potrebna je nutrijentima bogata ishrana koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela tokom svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana, kazala je nutricionistica Amela Ivković-O’Reilly.

 

Ilustracija
 

Prirodni sokovi

 

  • Jedite pravu hranu, izbjegavate procesiranu i brzu hranu. Prerađena hrana može biti ukusna, ali sadrži nezdrave sastojke kao što su fruktozni kukuruzni sirup, MSG (za poboljšanje okusa), puno natrija i štetna ulja. Da bi ste imali energije za duge dana posta i duge noći molitve kupujte lokalno proizvedene voće i povrće od poljoprivrednika na pijacama. Kada jedete hranu koja je zdrava i hranjiva, osjećati će se zadovoljnijim – rekla je Ivković-O’Reilly. 

Izbjegavajte “bijelu” hranu (tj, bijeli hljeb, bijela riža, bijeli šećer, itd). Umjesto toga, odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica tipa heljde ili prosa, i organsku smeđu riža. Prepoznajte hranu koja je važna za hidrataciju vašeg tijela.

 

 
  • Kada postite, tijelo polako dehidrira u toku dana, tako da u periodu u kojem ne postite morate konzumirati hranu koja hidrira vaše tijelo i izbjegavati onu koja dovodi do gubljenja vode iz tijela. Voće sa velikim procentom vode je lubenica, dinja, bobičasto voće, možete napraviti sokove od voća i povrća, kompote bez dodatka šećera, supe i čorbe. Izbjegavajte slane mješavine začina i dosoljavanje hrane – navodi Ivković-O’Reilly.

Izbjegavajte prženo

 

Limitirajte unos kafe jer ona dehidrira tijelo, pokušajte sa jednom šoljicom kafe nakon iftara i nikako u vrijeme sehura. Izbjegavajte prženu i slatku hranu jer je pržena hrana bogata lošim uljima i čini hranu težu za varenje, posebno kada apstinirate od hrane u toku posta i onda takvim obrokom prekinete post. 

 

 

  • Kuhana kao i grilana hrana su savršen izbor za ove obroke. Reducirajte karbohidrate iz žitarica. Karbohidrati se pretvaraju u šećer, stoga kada ih jedete kombinujte ih sa namjernicama bogatim proteinima kao što su grah, meso, riba ili jaja za balansiranje obroka i gledajte da su izvor vaših karbohidrata razne vrste povrća što bi predstavilo savršenu kombinaciju za Sehur – rekla je Ivković-O’Reilly.

Najbolji način da umanjite osjećaj gladi u toku posta je da konzumirate proteine i povrće na Sehuru. Primjeri proteinske hrane su jaja, sir, graharice i meso, riba i morski plodoci. Zob, proso, heljda su žitarice sa visoki procentom hranjivih vlakana kao i povrće i voće kao što su brokula, karfiol, špinat, jabuke, kruške, kajsije, breskve. Hranjiva vlakana su važna za zdravlje vašeg probavnog sistema.

 

Prednosti posta

 

Post će odmoriti vaš probavni sistem, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije. Post je odličan protuotrov za sve naše “štetne” užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo.

 

Post povećava nivo proizvodnje ljudskog hormona za čak 1.200 posto za žene i 2.000 posto za muškarce. Post može poboljšati rad mozga poticanjem proizvodnje proteina BDNF.

 

Ovaj protein također štiti vaše čelije mozga od promjena povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti, a pomaže u zaštiti neuro-mišićnog sistema od degradacije. 

Istočna Bosna