18
April

SVJETSKA UNIJA ISLAMSKIH UČENJAKA: KORONAVIRUS NIJE PREPREKA POSTU, OSIM ZARAŽENIM OSOBAMA

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) je saopćila da koronavirus (COVID-19) ne predstavlja prepreku postu, osim osobama koje su zaražene virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

 

AA
 

U saopćenju IUMS-a se navodi da pomno prate sva dešavanja oko pandemije, posebno uoči samog dolaska mjeseca ramazana.

 

Napominjući da su se pojavile određene rasprave okog toga da li se treba postiti za vrijeme pandemije koja pogađa cijeli svijet, iz Svjetske unije islamskih učenjaka su jasno kazali da koronavirus ne predstavlja prepreku postu, osim osobama koje su zaražene virusom.

 

 
  • Post u mjesecu ramazanu je jedno od najosnovnijih pravila islama. Post je jasnim odredbama farz svim punoljetnim muslimanima, osim onima koji su oslobođeni ove obaveze zbog određenih stanja kao što su bolest, putovanje, starost i trudnoća. Također, COVID-19 nije opravdan razlog da se ne posti, osim za one ljude koji imaju tu bolest. Naučna i medicinska istraživanja pokazuju da post ne slabi imunološki sistem, naprotiv, obnavlja ćelije u tijelu i koristi organizmu – navodi se u saopćenju.

Još se dodaje da muslimani u zemljama u kojima su džamije zatvorene u okviru zdrastvenih mjera uvedenih zbog koronavirusa, trebaju teravih-namaz klanjati u svojim domovima.

 

Također je upućen i apel muslimanskim zemljama da u okviru mjera protiv pandemije COVID-19 puste sve zatvorenike, postignu dogovor i prestanu s ratovima u mjesecu ramazanu, ukinu blokade i puste na slobodu učenjake iz zatvora.

Istočna Bosna