19
Juni

Obilježavanje 27. godišnjice stradanja stanovnika Rogatice

Published in Istočna Bosna

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba "Suza“ danas će biti obilježena 27. godišnjica stradanja građana Rogatice.

obiljezavanje 27 godisnjice stradanja stanovnika rogatice rogatica 5d09d53215ed7

 

Predviđen je obilazak lokacija nekoliko masovnih grobnica uz putnu komunikaciju Rogatica - Borike.

 

Počast žrtvama bit će odata učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, "Dizdareva njiva", "Krive strane I", "Seljani" i "Borike-Kazani“, a prisutnima će se obratiti muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Rogatica Amel ef. Kozlić i predsjednica udruženja "Suza“ Maida Ćurevac.

 

Nakon podne namaza u gradskoj Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred duše žrtava stradalih u toj općini bit će proučen tevhid, poklonjena i zajednička hatma te proučen jasin i dova.

 

Iz Udruženja "Suza“ naglašavaju da nema pravde za rogatičke žrtve te podsjećaju da je tokom agresije na BiH u tom gradu ubijeno oko 1.500 civila i da se za mnogima još uvijek traga. Porodice i prijatelji stradalih osoba izražavaju ogorčenje lošim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

 

- Pozivamo sve sugrađane, posebno članove porodica iz Rogatice koji su izgubili svoje najmilije u masovnim grobnicama "Jama Sjemeć I i II", "Dizdareva njiva", "Krive strane I", "Seljani"i "Borike-Kazani", kao i sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, koji razumiju našu bol, da nam se pridruže u obilježavanju stradanja u što većem broju, sa željom da se ono nikome i nigdje ne dogodi - poručuju iz Udruženja "Suza".

 

(Vijesti.ba / FENA)

Last modified on petak, 21 Juni 2019 11:02

Istočna Bosna