13
Mart

Nastavljeni radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima kod Goražda

Published in Istočna Bosna

Nastavljeni radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima kod Goražda

U gradskoj upravi tvrde kako postoje opravdani razlozi zbog kojih projekat, koji se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od više od oko 2,5 miliona KM, nije realizovan do danas, poput loših vremenskih uslova i promjenjivog vodostaja rijeke Drine.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


"Istina je da kasne radovi iz više razloga, a posebno zbog vodostaja rijeke Drine i zimskog perioda. Počeli su intenzivno i računamo da ćemo u toku ljeta sve završiti, s tim da su pri kraju radovi i na ostalim projektima koje realizujemo sa Saudijskim fondom za razvoj. Most je taj koji kasni i mi smo imali prigovore, ali postoje objektivni razlozi tako da smo se danas na licu mjesta uvjerili da su čelične konstrukcije prve stigle i da su počeli intezivno raditi. Mislim da ćemo dobiti jedan od najkavlitetnijih mostova, jer ipak radove izvodi ŽGP što nam je drago jer ovo je vrlo zahtjevan posao. Znamo kakva je Drina i koja je brzina vodotoka, tako da smo jako zadovoljni radovima i kvalitetom", izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Izgradnju mosta s nestrpljenjem očekuju stanovnici nekoliko naselja na desnoj obali Drine, Kodžaga, Ahmovića i drugih mjesta koji godinama prelaze čamcem na lijevu obalu.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Ovo je jedan od četiri projekta koji se finansiraju iz kredita Saudijskog fonda za razvoj. Naime, za realizaciju projekata izgradnje mosta u Vitkovićima, asfaltiranja i sanacije putnih pravaca Ilovača –Osanica i Mravinjac – Berič, te sanacije vodovodne mreže, Grad Goražde se kreditno zadužio sa 6 miliona dolara uz grejs period od 5 godina i 25 godina vraćanja kredita. Ramović je, kako ističe, uputio zahtjev saudijskom kralju da se ovaj kredit otpiše.