23
Maj

Bratunac: Na Kameničkom brdu nađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Published in Istočna Bosna

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području Kameničkog brda koje se nalazi u općini Bratunac, tačnije na lokalitetu Suhi potok.


Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su pronađeni najvjerovatnije pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti kojaje ubijena tokom genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice.


Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a nakon njihovog izuzimanja oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će uslijediti njihova kriminalističko-tehnička i sudskomedicinska obrada kao i izuzimanje koštanog uzorka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK analize.

 

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a na lokalitetu su prilikom asanacije terena bili su prisutni i istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, radnici, te pripadnici Policijske stanice iz Bratunca koji su osiguravali područje na kojem je izvršena ekshumacija/asanacija terena, saopćio je Institut za nestale osobe (INO) BiH.

Last modified on četvrtak, 23 Maj 2024 19:46

Istočna Bosna