- Mi nažalost živimo u vremenu u kojem je svakodnevica da žrtva nasred čaršije sretne svoga katila. Postale su floskule da tužilaštva ne rade, a mi posebno nismo zadovoljni radom Okružnog tužilaštva u Bijeljini. To tužilaštvo radi tako da u slučajevima gdje postoje svjedoci koji su ljude vidjeli na mjestu zločina, oni na kraju budu osuđeni za nekakvu paljevinu. Još uvijek ne postoji adekvatno presuđeni zločinac po optužnici ovog tužilaštva - priča Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžilisa Islamske zajednice Bratunac.

 

On je uputio apel da žrtve prestanu sretati na ulicama one koji su ih vodili u logore, one koji su viđeni na mjestima strijeljanja, masovnim grobnicama, ljudskim lomačama, ili pak, one koji su 1997. godine premiještali masovne grobnice u Blječevu.

 
 
 

- Ukupno je u Bratuncu ubijeno 16,5 posto bošnjačke populacije. Od toga više od 210 djece mlađe od 17 godina, više od 285 žena, a ostalo su muškarci. Najmlađa žrtva je dijete od dva dana, ubijeno od granate u Hrnčićima. U našem Muzeju genocida imamo fotografiju Zakire Begić, koja je pronađena u masovnoj grobnici Suha, a bila je u devetom mjesecu trudnoće - kaže ef. Hodžić.

 

Elvir ef. Hodžić

 

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju "Veljaci", 12. maja će se održati 17. kolektivna dženaza, a bit će ukopano šest bratunačkih žrtava, među njima je i sedmogodišnja djevojčica Amira Paraganlija, koja je ubijena zajedno s majkom Safijom.

 

- Sve što se desilo 1992, bila je priprema ubica za genocid 1995. godine - zaključio je ef. Hodžić.

 

Inače, u "Veljacima" je, od 2006. godine do sada, ukopano 310 žrtava, a za oko 200 ljudi iz Bratunca se još uvijek traga.