23
Juli

Jusići kod Zvornika: Zločinac Vlado Ristanović se vratio na mjesto zločina, majke ga otjerale

Published in Istočna Bosna

Društvenim mrežama još kruži snimak nastao u Jusićima kod Zvornika. Radi se o nenajavljenom dolasku advokata odbrane optuženih za ratni zločin ubistva 48 civila u ovom mjestu u maju 1992. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović danas je, klanjao džuma-namaza u Jusića, a nakon toga je održao sastanak sa povratnicima.

 

Na ovom mjestu je, osuđenik za ratne zločine Vlado Ristanović, u Jusićima poznat kao Tošanović jučer sa svojim advokatima parkirao automobil. Prva ga je ugledala Hajrija Hasanović, kojoj su u zločinu počinjem u Jusića ubijeni muž i dva djevera.

  • On na zgarištu Smajlović Ibre, gdje ga je ubio u toj kući, sjedi i čuči. Ja sam njega pitala: „Vlado šta ti hoćeš ovdje? Jesi li ti 1992. godine ubio mojoj svervi tri sin, mog muža i dva mi djevera i svekra i od sestre si mi dijete htio da zakolješ, uhvatio si je za rep. Šta si došao ovdje – kaže Hajra.

Isto to se pitao i Sadet Islamović, koji kaže da ga je Vlado Ristanović 1992. godine zarobio…

  • Gdje mi je gurao cijev u usta. Međutim, 2018. godine kada je krenula istraga protiv njega za zločin u Jusićima, ja sam tada dao izjavu kako je bilo – dodaje Islamović.

Mještani Jusića su uznemireni. Kažu da im se vraćaju slike sa početka agresije.

  • Htjeli su obići mjesa zločina koja su počinili u 27. maja 1992. godine, kada taj Vlado Ristanović, izvodio iz podruma, iz kuća narod palio, ubijao, s tim što je ubio Smajlović Ibricu i otišao na mjesto zločina, pošto nismo znali da će doći – naglašava Hazim Mustafić, Uduženje poginulih i nestalih mještana Jusića.

Dolazak Ristanovića, opisuju i kao povratak zločinca na mjesto zločina. Kažu da nije smio dolaziti u Jusiće bez odobrenja Suda BiH i bez odobrenja tužiteljice koja radi na ovom predmetu.

  • Jučer sam imao mnogo poziva iz drugih mjesta, pitali su treba li vam pomoć. Ovo me je podsjećalo na 1996. godinu kada smo se vraćali da je čitava država stala iza nas – dodaje Husejn Muratović, predsjednik MZ Jusići.

Povratnike je danas posjetio i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je nakon džuma-namaza održao sastanak sa povratnicima.

  • Muftija Fazlović je svim džematlijama prenio poruku uvaženog reis ul-uleme Husein ef. Kavazovića, podršku i spremnost da im se pruži svaki vid pomoći u zaštiti njihovih prava, mirnog i dostojanstvenog života u svojim domovima i na svojim imanjima – ističe Izet ef. Salkanović, glavni imam MIZ Zvornik.

Protiv Vlade Ristanovića, Pere Radića, Bože Vidovića i Branka Studenog, pred Sudom BiH vodi se postupak zbog ranih zločina u Jusićima 1992. godine. Optužnica ih tereti za ubistvo najmanje 48 mještana Jusića, kao i za progon Bošnjaka iz ovog mjesta.

Istočna Bosna