21
Februar

UVREDA ZA ŽRTVE: SNSD BI DA NEGATOR GENOCIDA NADZIRE RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA

Published in Istočna Bosna

Drugi put s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH skinut je Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

 

To nadzorno tijelo imalo bi obavezu da četiri puta godišnje izvještava Vijeće ministara o procesuiranju ratnih zločina, a osnovni cilj strategije je procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine.

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je protivljenje prijedlogu da Milorad Kojić, koji javno negira genocid u Srebrenici, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Oštro su se usprotivili da Kojić, koji je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

  • Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ/MRMKS-a i s kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentiranja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju – istaknuli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u saopćenju za javnost.

Iz Udruženja podsjećaju da je Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su po njegovoj ocjeni ‘lažno svjedočili’ u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda s ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Stoga su zatražili od ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negatora genocida i presuda sudova čiji je osnivač Ujedinjene nacije.

  • Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike institucija RS-a osim istitucija koje su zadužene za nadzor nad provođenjem Strategije za proceusiranje ratnih zločina, poručio je predsjedavajući VM BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Naglasio da je ovo još jedna zloupotreba i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Sarajeva kako bi blokirali provođenje ovog dokumenta.

Istočna Bosna