21
Februar

Peštalić: Bošnjaci, ne prodajite se!

Published in Istočna Bosna

“Ne želim ni po koju cijenu da se miješam u političke odluke predstavnika ni Bošnjaka ni Srba u Srebrenici, ali ne želim ni da šutim o onome što vidim i što znam”.

 6E320B17 18B2 43F6 97AA EEA83F17078D

A. Hadžić

„U Srebrenici srpski političari i aktivisti Bošnjacima u novembru su plaćali da ne izlaze na izbore, a sada, u februaru im plaćaju da izađu na izbore“, kazao je na današnjoj hutbi u Srebrenici, glavni imam Srebrenice Damir ef. Peštalić, osvrćući se na stanje Bošnjaka u ovoj općini. 

Izjava efendije Peštalića odmah se proširila društvenim mrežama, a sam Peštalić nije krio da je njegova izjava došla iz „duboke potrebe da ukaže na stanje u kome žive srebrenički Bošnjaci“.

„I kao čovjek, a i kao glavni imam, znam čemu su sve izloženi Bošnjaci koji žive u Srebrenici. „Udaraju“ ih razne tegobe, počev od zločina genocida koji je ubio cijele porodice, do egzistencijalnih tegoba, obespravljenosti i diskriminacije sa kojom se na svakom koraku susreću, da bi ih na kraju dotucala politička motka koja je u rukama jačeg.

Ne želim ni po koju cijenu da se miješam u političke odluke predstavnika ni Bošnjaka ni Srba u Srebrenici, ali ne želim ni da šutim  o onome što vidim i što znam – kaže u uvodu razgovora za politicki.ba  Damir ef.Peštalić

Mislio je, kaže, da ga ništa u poslijeratnom životu Srebreničana ne može više ražalostiti od saznanja da su pojedini Bošnjaci, za novac, manipulirali glasovima svojih komšija, rođaka, prijatelja kako bi na čelo općine došao kandidat bloka srpskih stranaka. 

 

„Svako u BiH, pa i u Srebrenici ima pravo glasati za koga hoće, bio on Bošnjak ili Srbin ili neko treći.

Ali niko nema pravo varati ljude oko sebe kako bi glasali za interese nekog kandidata. Najprljavija, najnepoštenija stvar je prodati svoj karakter za novac. Znamo svi da su na novembarskim izborima iz bloka srpskih stranaka nudili novac pojedinim Bošnjacima, koji su opet, lobirali kod svojih sunarodnjaka da ne izlaze na izbore, a sve da bošnjački kandidat za načelnika općine ne bi bio izbaran. Koliko ih je uzelo taj novac možemo samo naslućivati. Sada nakon što je Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ odlučila da Bošnjaci bojkotiraju izbore,  ponovo su krenuli emisari koji ubjeđuju Bošnjake da trebaju izaći na izbore kako bi dali legitimitet onima zbog čijih su malverzacija i poništeni novembarski izbori. Ko će pristati na ponude emisara, vidjet ćemo“, ističe ef.Peštalić. 

Kao imam, kaže, stalo mu je da i Bošnjaci i Srbi u Srebrenici žive u međusobnom poštovanju i slozi, te da Srebrenica kao mjesto koje nosi teško breme genocida na svojim plećima, bude primjer jednakih prava njegovih stanovnika. 

Niko BošnjakSrebrenici nije zabranio da ide u džamiju. Ali, osim džamije, tom Bošnjaku treba i mnogo šta drugo. Oni su u svom gradu, na svom topraku, a nemaju prava na izučavanje svog jezika, svoje historije, nemaju prava na zapošljavanje u javnim institucijama, djecu im u školama unemiravaju ratnim pokličima i ikonografijom koja podsjeća na najtragičnije događaje u ovome gradu.

Čak ni njihovi mrtvi nemaju svoj mir  jer ih svako malo neko uznemiri negiranjem zločina koji je nad njima počinjen.  Za to je kriva politika, a ne pojedinci", ističe Peštali. 

Damir ef. Peštalić nam je potvrdio da on niti njegova porodica neće izaći na izbore u nedjelju  21. februara jer, apsolutno, kaže, podržava odluku Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ o bojkotu izbora koju smatra jedinom ispravnom odlukom u ovom trenutku. 

Ono što nije mogao potvrditi su naša saznanja da pojedinci koji su u novembru bili na listi Inicijative „Moja adresa Srebrenica“, u nekim selima, trenutno lobiraju da Bošnjaci u nedjelju, ipak, glasaju, kako bi istim pomogli da dobiju  mandat u Skupštini općine Srebrenica.  

Istočna Bosna