Polaznici su prošli obuku o muzejskim funkcijama, kustoskom vođenju, muzejske obrade predmeta, te uređenju jezika i strukture izložbe.

U programu obuke korištena je metodologija Historijskog muzeja BiH.

- Kroz različita predavanja i radionice tim Memorijalnog centra Srebrenica promišlja o centru u kontekstu muzejske teorije i prakse. Memorijalni centar u muzejskom diskursu je mjesto čuvanja, istraživanja i predstavljanja priča o genocidu u Srebrenici. Ovaj trening je platforma na kojoj se propituju sadašnje muzejske aktivnosti i otvara mogućnost za muzealizaciju priča koje se tek trebaju otkriti i predstaviti - kazala je Hodžić.

Ta petodnevna edukacija je realizirana uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva projektu “Istina, dijalog, budućnost”, a koji kroz nekoliko različitih segmenata doprinosi jačanju kapaciteta Memorijalnog centra.

Portparol Memorijalnog centra Almasa Salihović kazala je da je formirana istraživačka grupa za izradu prijedloga programa edukacije za univerzitete, vezano za istraživanja genocida u Srebrenici.

- Trenutno smo u procesu mapiranja partnerskih organizacija u zemlji i svijetu, gdje želimo zaokružiti jednu širu grupaciju muzeja, memorijala, univerziteta i ustanova koje mogu pomoći unapređenje rada Memorijalnog centra. Također, angažirali smo i stručnjake koji će istražiti mogućnosti iskorištavanja prostora u Centru za nove postavke i jedno drugačije iskustvo obilaska izložbenih prostora Potočara – kazala je Salihović.