biba bih

09
August

Incident u Manheimu: Preko grafita o Srebrenici ispisano ime ratnog zločinca Ratka Mladića

Published in Svijet

Na više lokacija u njemačkom Mannheimu postoje javni zidovi na kojima je dozvoljeno iscrtavanje grafita, za šta nije potrebna dozvola. 

Tako je džemat "Alija Izetbegović" uoči 11. jula uradio grafit posvećen genocidu u Srebrenici, a skoro mjesec kasnije preko njega je ispisano ime ratnog zločinca Ratka Mladića.

Na grafitu manhajmskog džemata pisalo je "Srebrenica Never Forget" s motivom Cvijeta Srebrenice, brojem ubijenih i datumom 11.7.1995. 

Kako je za Al Jazeeru Balkans rekao Edis Bošnjak, autor grafita o Srebrenici, na zidovima se slikom ili riječima ostavljaju poruke mira, poštovanja i tolerancije.

  • Na grafitu manhajmskog džemata pisalo je "Srebrenica Never Forget"
    Na grafitu manhajmskog džemata pisalo je "Srebrenica Never Forget"FOTO: TWITTER

No, jučer je preko grafita posvećenog Srebrenici napisano ime ratnog zločina Ratka Mladića i iscrtana su četiri ćirilična slova S.

- Ipak vidimo da mala zajednica Srba u Manheimu, gdje žive u demokratskom društvu i državi, gaje u sebi patološku bolest mržnje i netrpeljivosti, veličajući četničke zločince - kazao je Bošnjak. 

Na sastanku Džematskog odbora odlučeno je da se o incidentu informiše policija, da se pronađu autori spornog grafita, te da se angažuje advokat kako bi se podnijela prijava zbog mržnje i negiranja genocida.

O svemu će biti obaviješten i gradonačelnik Mannheima.