biba bih

12
Juli

DA LI JE POKRENUT RAT NA OBODU EVROPE: ŠTA SE DEŠAVA U REGIJI TOVUZ

Published in Svijet

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je u nedjelju o razmjeni artljerijske vatre s Vojskom Armenije na graničnom dijelu koji prolazi teritorijom regije Tovuz.

 

AA
 
  • Oko podneva 12. jula, jedinice armenskih oružanih snaga, nakon što su grubo prekršile primirje na dijelu tovuške oblasti azerbejdžansko-armenske državne granice, pucale su na naše položaje iz artiljerijskih oružja – navodi se u izjavi azerbejdžanskog ministarstva odbrane i dodaje sa su u incidentu poginula dva azerbejdžanska vojnika.
  • Armenske oružane snage pokušale su pomoću artiljerije da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Tovuz na granici. Neprijatelj je, pretrpjevši gubitke, odbačen nazad. Tokom bitke poginula su dva vojnika azerbejdžanske vojske, pet ih je ranjeno – tvrdi Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Armensko ministarstvo odbrane, s druge strane, izvijestilo je da su azerbejdžanske oružane snage granatirale položaje armenske vojske na armensko-azerbejdžanskoj državnoj granici.

 
TASS
  • Danas u 12.30 sati azerbejdžanske snage iz nepoznatih razloga pokušale su pomoću terenca UAZ prekršiti državnu granicu Armenije u smjeru regije Tovuz. Nakon upozorenja armenske strane, azerbejdžanske snage napustile su vozilo i vratile se na svoje položaje. Nakon toga azerbejdžanska je vojska ponovo pokušala zauzeti armenski položaj granatiranjem – navodi se u izvještaju.

Kako se navodi u izjavi, nakon odgovora armenske strane, azerbejdžanske su se trupe povukle.

  • Nema gubitaka armenskih oružanih snaga – navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Armenije.

Sukob između Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno-Karabaha počeo je u februaru 1988. godine, kada se Nagorno-Karabaška autonomna regija otcijepila od Azerbejdžana.

 

Za vrijeme oružanog sukoba 1992-1994, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam okolnih područja, piše Radiosarajevo.ba.

Sporna regija je od tada pod kontrolom armenske vojske i lokalnih separatista. Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope.

 

Od 1992. godine traju pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru OSCE-ove Minsk grupe, koju predvode kopredsjedavajući – Rusija, Sjedinjene Države i Francuska.