biba bih

11
Juli

U OSAM GRADOVA U NORVEŠKOJ OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD GENOCIDA U SREBRENICI

Published in Svijet

U norveškim gradovima Oslu, Drammenu, Sarpsborgu, Lillehammeru, Kristiansandu, Stavangeru, Bergenu i Trondheimu danas su bosanskohercegovački građani u toj skandinavskoj zemlji obilježili 25. godišnjicu od počinjenog genocida u Srebrenici.


Foto: FENA
 

Zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa i činjenice da istinu treba približiti običnom čovjeku u društvima izvan Bosne i Hercegovine okupljeni su stajali na najfrekventnijem mjestima u ovim gradovima odajući počast žrtvama.

 

Nosili su plakat na kojem je bio “QR kod” za skeniranje kako bi Norvežani mogli naći detaljne i precizne informacije o genocidu u Srebrenici. Zbog situacije s koronovirusom nije se mogao dijeliti štampani materijal zbog čega je “QR kod” bio praktično rješenje. Članovi timova su na sebi imali bijele majice s brojem žrtava.

Samo u Oslu bilo je pet timova na pet prometnih lokacija Grønlandstorg, Stortinget, Aker Brygge (Nobelsenter), Majostuen i Grunnerløkka (øvre).

 

U drugim gradovima po jedan tim stajao je na centralnim trgovima, a u svim gradovima i na svim mjestima događaj je počeo u isto vrijeme u 12 sati.

Događajima u Sarpsbpourgu i Oslu prisustvovao je ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević koji je naglasio da je 25 godina od genocida u Srebrenici izuzetno važno približiti norveškoj javnosti.

 

Zahvalio je bh. građanima na ažurnosti i aktivnosti u realiziranju događaja na gotovo cijeloj teritoriji Norveške.

Uime Organizacionog odbora ove velike inicijative bili su Senaid Kobilica i Alma Šuvalić.

Last modified on Subota, 11 Juli 2020 19:10