biba bih

09
Juli

PRIJE PET GODINA EUROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Published in Svijet

Bh. historičar i književnik Hamdija Kreševljaković umro 1959. godine. Njegovo cjelokupno djelo, usredsrijeđeno na historiju BiH i njenu kulturu, civilizaciju i zanate, danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o BiH

 
 
 

1386. U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u historiji ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

 

1441. Umro flamanski slikar Jan van Eyck, jedan od najvećih evropskih slikara 15. vijeka, začetnik renesansnog realističkog slikarstva u sjevernoj Evropi, tvorac flamanske slikarske škole. Među prvima je počeo da slika uljanim bojama i spojio je gotsku komponentu s duhom renesanse, otkrivajući svijet čula i iskazavši vrhunsko majstorstvo u slikanju detalja.

 

1519. Španski osvajač Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gdje je osnovao grad Vera Cruz i započeo osvajanje Meksika, koje je okončao 1521. uništenjem carstva Asteka.

 

1609. Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

 

1810. Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta anektirao Holandiju.

 

1879. Rođen italijanski kompozitor Ottorino Respighi, jedan od pokretača obnove italijanske muzike na početku 20. vijeka.

 

1944. Britanske i kanadske trupe preuzele od Nijemaca u Drugom svjetskom ratu grad Caen u Normandiji, nakon žestokog bombardovanja i jednomjesečnih bitki.

 

1960. Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

 

1063. Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

 

 

1993. Koristeći DNK metodu, britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

 

1997. Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara zato što je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

 

1998. U Zagrebu umro jugoslovenski reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.

 

2001. Apelacioni sud u Santiagu suspendovao je proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinochet je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

 

2002. Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

 

 

2004. Kantonalni sud u Sarajevu izrekao Miloradu Rodiću (58) kaznu zatvora od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u sarajevskom naselju Grbavica tokom 1992. i 1993. godine. Rodić je 6. jula priznao krivicu za ovu tačku optužnice.

 

2011. Južni Sudan proglasio nezavisnost, poslije 50 godina sukoba sa režimom u Kartumu u kojima su poginula dva miliona ljudi. Nezavisnost Južnog Sudana je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

 

2015. Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića i srpskih paravojnih jedinica.