biba bih

28
Juni

POTPUNI KOLAPS HRVATSKOG TURIZMA: ČAK 67 POSTO IZNAJMLJIVAČA NIJE PRODALO NIJEDNO NOĆENJE, ALI NI TO NIJE SVE

Published in Svijet

Prema podacima iz eVisitora, proizlazi kako od početka godine do jučerašnjeg radnog dana čak 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smještajnim objektima nije zabilježilo niti jedno noćenje.

 
Slobodna-dalmacija
 

Tačnije, od ukupno 107.633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958, što je udio od 33,4 posto, a ostatak u prvih pet mjeseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio niti jednog jedinog gosta.

 

Dodatno, njih 3.815 imalo je promet manji od sedam noćenja, što zorno svjedoči kako će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za domaći turizam, navodi dnevnik.

 

Kako je za “Jutarnji list” prokomentirala predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac-Kalcina, s obzirom na očekivanja, u Zajednici su dosad postignutim rezultatom čak i zadovoljni.

 
  • Iskreno, očekivala sam da bi brojke mogle biti i manje, ovako, ipak, ispada da je trećina iznajmljivača uspjela ostvariti barem nekakav promet što je, s obzirom na pojavu bolesti, jako dobro. Kad uzmemo u obzir da su zračne luke bile zatvorene, a gosti nisu mogli dolaziti ni preko kopnenih granica, trebamo biti sretni”, poručila je Nimac-Kalcina.

Prema podacima iz eVisitora, s jučerašnjim danom, turistički promet bilježi se u 622 od ukupno 1.171 hotela, što čini tek nešto malo više od 50 posto kapaciteta. Mnogo bolja situacija nije ni u hostelima – od njih 355, promet su jučer bilježili u njih samo 21 posto, odnosno 78 objekata, donosi “Jutarnji list”.