03
Juni

KRIZA: MNOGI U AUSTRALIJU OTIŠLI PO BOLJI ŽIVOT, SADA ONA TONE U RECESIJU

Published in Svijet

Australci ne pamte ovakav ekonomski šok u posljednjih 30 godina. Prema zvaničnim podacima, ekonomija je potonula za 0,3 posto u prva tri mjeseca 2020., zbog požara i pandemije

 

U Australiji je u protekla 24 sata potvrđeno tek 12 novih slučajeva zaraze. Od početka pandemije testirano je oko 530.000 uzoraka, od kojih je 6.731 bio pozitivan, dok se 5.526 zaraženih već uspjelo izliječiti. ( Recep Şakar - Anadolu Agency )
 

Australci ne pamte ovakav ekonomski šok u posljednjih 30 godina. Prema zvaničnim podacima, ekonomija je potonula za 0,3 posto u prva tri mjeseca 2020., zbog požara i pandemije.

 

Ekonomisti očekuju da će aktuelni podaci vezani za trenutni kvartal pokazati da je karantin “gurnuo” Australiju u recesiju. To je njihov zaključak nakon što su vlada i centralna banka odlučile da uvedu mjere koje će da podrže ekonomiju.

Kada je riječ o BDP-u, njegov pad je rezultat razarajuće sezone, slabe potražnje, oslabljenog turističkog potencijala. Australija je, inače, sada doživjela najsporiji godišnji rast od 2008/9, kada je nastupila Svjetska ekonomska kriza.

 

“Reserve Bank of Australia” je u martu smanjila glavnu kamatnu stopu na rekordno nizak nivo, od 0,25 posto. Centralna banka je također pokrenula program neograničenog otkupa obveznica.

Guverner Philip Lou je stava da se Australija trenutno suočava s uslovima gorim nego za vrijeme Velike depresije. Ipak, ne gubi optimizam, kaže da je sasvim realno da se oporavi ranije nego što je očekivano.

 

Vlada Australije je takođe obećala stotine milijardi dolara za pomoć preduzećima i pojedincima, i najavila da će uskoro biti predstavljene nove stimulativne mere.

Prosječna plata u Australiji je u maju 2019. godine iznosila 1.482 eura, i ova zemlja je 12. na listu najjačih ekonomija na svijetu, međutim, vrijeme će pokazati kako će se taj status mijenjati.

Oni koji su u dobroj poziciji, jesu zaposleni u IT sektoru, finansijama, arhitektonskim firmama, rudarstvu. Nezaposlenost je generalno veoma niska, ali se i to usljed krize promijenilo.

Prošlog mjeseca, Japan je potonuo u recesiju, prvi put od 2015. godine, pošto im je godišnji tempo smanjen za 3,4 posto. Recesija je, inače, definiše kao dvije četvrtine u nizu ekonomskih kontrakcija ili smanjenju BDP-a.

Istočna Bosna