- Hadž će biti, ali da li će to biti kao što je prethodnih godina bilo uobičajeno, za to potvrdu još nemamo. Bit će vjerovatno dosta restrikcija tokom ovogodišnjeg hadža – kazao je Ramić.

 

Istakao je da od vremena agresije na BiH do danas nikada nije otkazan odlazak na hadž, te da su bosanskohercegovačke hadžije svake godine sa hadžijama iz cijelog svijeta obavljali ovaj vjerski propis, te da se nada da će tako biti i ove godine.

 

Ramić je boravio u Meki prije pandemije koronavirusa kada su, kako ističe, završene proceduralne stvari oko organizacije sa Ministarstvom hadža Saudijske Arabije.

 

- Ured za hadž je spreman da kada dobije službenu potvrdu ili informaciju od strane Ministarstva hadža Saudijske Arabije počne sa organizacijom. Da su se stvari odvijale svojim tokom, naš plan je bio da objavimo hadž oko 20. marta ove godine, u ovoj fazi mi bismo već počeli sa viziranjem, pripremama edukacije hadžija i svega ostalog što ide uz to. Naravno da će organizacijski biti prilično izazovno odgovoriti tom izazovu u kratkom periodu, međutim Ured za hadž je osposobljen i spreman da odgovori tom zahtjevu – pojašnjava Ramić.

 

Kaže da su do hadža ostala još dva mjeseca i nekoliko dana, te da se nadaju informacijama iz Saudijske Arabije.

 

Podsjećamo, Saudijska Arabija bilježi veliki broj oboljelih od koronavirusa, te je u proteklim danima bilo i 2.000 oboljelih osoba na dan, a sada se taj broj postepeno smanjuje.

 

- Počelo je i sa popuštanjem nekih mjera, ali se one ne odnose na Meku. Meka je jedan veliki karantin – kazao je Ramić.