18
Maj

EKOLOG UPOZORAVA: NOVA PANDEMIJA BI MOGLA KRENUTI IZ AMAZONA

Published in Svijet

Iduća pandemija mogla bi da krene iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola i tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima tamo prelazi sve granice zbog prekomjernog krčenja šuma.

 

Ilustracija
 
 

Naučnici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina pridonosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude. To uključuje novi korona virus, koji je navjerovatnije ‘skočio’ sa šišmiša i ljuskavaca na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizuje.

 

Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosisteme tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi dešavaju u Amazonu.

 
  • Amazon je ogroman rezervoar virusa. Bolje da ne iskušavamo sreću – rekao je u razgovoru za AFP.

 

Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom. Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Jaira Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarenje i poljoprivredu, deforestacija Amazona znatno je porasla.

 

Trend se nastavlja i ove. Od januara do aprila, ‘izbrisano’ je 1.200 kvadratnih kilometara šume, što je novi rekord za četvoromjesečno razdoblje. Podaci su to brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE). Iskrčena površina ukupno je premašila 11.000 kvadratnih kilometara, što je područje otprilike veličine Dalmacije.

 

To su loše vijesti, ne samo za planetu nego i za ljudsko zdravlje, kaže Lapola koji je doktorirao na institutu Maksa Planka, a sada radi na brazilskom Univerzitetu “Campinas”.

 

  • Kada stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude – rekao je.

 

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i denga groznice.

 

  • Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža – kaže Lapola.

 

Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrisana u južnoj Aziji i Africi.

 

  • Velika bioraznolikost Amazona mogla bi regiju da pretvori u najveći svjetski bazen korona virusa – rekao je Lapola misleći na korona viruse uopšte, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije.

 

  • To je još jedan razlog da se Amazon ne koristi iracionalno – naglasio je i zaključio:

 

  • Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume. Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno.