biba bih

15
Maj

ISLAND JE POZNAT ZBOG PRIRODE ALI I NEOBIČNIH ZAKONA KOJI SU VAŽILI NEKADA

Published in Svijet

Island je jedinstven prvenstveno zbog svoje prirode, ali i zbog neobičnih zabrana koje su ovdje bile na snazi tokom njegove duge historije i koje su imale značajan kulturološki uticaj….

 

Pixabay
 

Psi

 

Još 1924. godine stanovnicima Rejkjavika je bilo zabranjeno posjedovanje pasa, a sve radi sprječavanja zaraza. Zabrana je trebalo da minimalizuje rizik da psi prenesu ehinokokozu ljudima.

Psi su, inače, prenosili ovaj virus tokom osamdesetih godina 19. vijeka, a on se i dalje teško liječi. Danas je posjedovanje pasa dozvoljeno, ali pod striktnim zdravstvenim uslovima.

 

Određeni reptili

 

Zmije, guštere i kornjače je ilegalno posjedovati na Islandu, zbog čega je već bilo nekoliko slučajeva krijumčarenja ovih životinja.

 

Glavni razlog zabrane jeste krijumčarenje kornjače devedesetih nakon čega je vlasnik životinje dobio salmonelu. Glavni razlog zabrane ovih vrsta reptila jeste da se sačuva jedinstvena vrsta islandskih konja od infekcije.

 

Alkohol

 

Neobična zabrana alkohola bila je aktuelna 1915. godine i jednim dijelom 1935. kada su samo pića iznad 2,25 posto alkohola bila legalizovana, a pivo je bilo zabranjeno.

Zabrana piva je trajala do 1989. godine jer je Island želio da uspostavi sopstveni nacionalni identitet nakon odvajanja od Danske.

Prije legalizacije, ispijanje piva se smatralo aktivnošću Danaca, pa samim tim i ne previše patriotski. Danas se 1. mart slavi kao Nacionalni praznik kada je pivo na Islandu postalo legalno.

 

Televizija

 

Da ste posjetili Island 1966. godine dobili biste obavještenje da državna televizija ne emituje nikakav program četvrtkom. Ideja koja se krije iza ove odluke jeste da četvrtak postane rezervisan za socijalizovanje.

Zabrana se produžila do kraja jula kada je odlučeno da televizija neće raditi čitavog mjeseca. Pošto se jul smatrao mjesecom za odmor, bilo je i logično da nećete gledati televiziju. Srećom, zabrana četvrtka je ukinuta 1983. godine, a jula četiri godine kasnije, tačnije 1987. godine.

 

Baskijci

 

Godine 1615. tri baskijska kitolovca potonula su na obali Vestfjorda na sjeverozapadu Islanda. Čak 80 preživelih mornara našlo se u malom selu bez hrane, što ih je navelo na to da opljačkaju mještane.

 

U tom trenutku je donet zakon po kome svako može ubiti Baskijca ukoliko ga ugleda. Zakon je ostao u knjigama sve do 2015. godine.