09
April

Švedska liberalno kroz pandemiju: Kako se s koronavirusom u Skandinaviji nosi naša dijaspora

Published in Svijet
Švedska liberalno kroz pandemiju: Kako se s koronavirusom u Skandinaviji nosi naša dijasporaŠetači u Štokholmu 4. aprila (Foto: EPA-EFE)
 
 
Posve je razumljivo da je i naša javnost zainteresirana za pristup pandemiji izazvanoj koronavirusom u Švedskoj, kaže za Klix.ba naša ambasadorica u ovoj zemlji Elvira Dilberović, imajući u vidu da se njihov model prilično razlikuje od modela drugih zemalja, naročito u usporedbi s ostalim skandinavskim zemljama.


 
Elvira Dilberović (Foto: Klix.ba)Elvira Dilberović (Foto: Klix.ba)


"Švedska je u početku pandemije zauzela vrlo liberalan stav i preduzela blage mjere. Broj zaraženih nije bio alarmantan i odnosio se uglavnom na osobe koje su bile zaražene nakon turističkog boravka za vrijeme tzv. sportskog raspusta, u Italiji. Međutim, taj broj se nakon vremena inkubacije povećavao. I tada, švedski donosioci odluka oslanjali su se na preporuke struke, odnosno Švedske agencije za javno zdravstvo na čijem čelu je državni epidemiolog Anders Tegnell. Nakon što je broj zaraženih naglo povećan, uvedene su preporuke da se tamo gdje je to moguće radi od kuće, da se ne preporučuju javna okupljanja i neke druge", navodi nam bivša federalna ministrica obrazovanja.


Porast krivulje zaraženih i umrlih doveo je do novih preporuka, javna okupljanja su ograničena na 50 ljudi, barovi, restorani i kafane ne smiju dozvoliti gužve, konobari moraju posluživati goste (u Švedskoj je uobičajeno samoposluživanje), sportski klubovi treninge trebaju održavati vani, otkazana su sva sportska takmičenja, zatvoreni su muzeji i kina, a preporukom Evropske komisije zatvorene su gimnazije i visoke škole, dok vrtići i osnovne škole još uvijek rade.


 
glavni državni epidemiolog Anders Tegnell (Foto: EPA-EFE)glavni državni epidemiolog Anders Tegnell (Foto: EPA-EFE)


"Građani se kreću slobodno, bez zaštitnih maski, disciplinirano držeći preporučenu distancu, većina ih radi od kuće, ne koriste javni prijevoz koji inače funkcionira uobičajeno, s tim da je zabranjeno ulaziti na prednja vrata prijevoznog sredstva da bi se izbjegla gužva i blizak kontakt s vozačem", kaže nam Dilberović.

Kaže nam i kako postoje oprečna mišljenja o poduzetim mjerama unutar samog švedskog društva, tako da određeni broj akademika i eksperata, od kojih su neki s prestižnog Karolinska instituta, ističu da se hitno trebaju uvesti značajnije mjere na sprečavanju širenja pandemije, a posljednjih dana se vodi polemika o tome da se vladi, uz prethodno odobrenje parlamenta, daju ovlasti da uvede nove mjere.


 
Drottninggatan ulica ovih dana (Foto: EPA-EFE)Drottninggatan ulica ovih dana (Foto: EPA-EFE)


Građane brine da je trenutno u Švedskoj zaraženo blizu 9.000 građana, 700 njih je na intenzivnoj njezi, 650 umrlih, za koje se navodi da su bili zaraženi koronavirusom, ali nije navedeno šta je uzročnik njihove smrti. Najviše umrlih je treće životne dobi, starosti od 80 do 90 godina, a potom onih starosne dobi između 50 i 59 godina.


"Bitno je naglasiti da se objavljuje broj zaraženih koji su potvrđeni laboratorijskim ispitivanjem i koji su imali teže simptome, dok one s blagim simptomima ne ispituju i upućuju ih na kućno liječenje", izjavila je Dilberović.


 
Zapadna obala u Malmou 5. aprila (Foto: EPA-EFE)Zapadna obala u Malmou 5. aprila (Foto: EPA-EFE)


Ambasada BiH u Štokholmu uvela je i dežurne brojeve telefona, na koje naši građani mogu zvati i nakon uobičajenog radnog vremena, te da se na web stranici ambasade nalaze sva važna obavještenja Kriznog štaba MVP BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, kao i mjere i preporuke švedskih vlasti.

"Građani BiH koji su trenutno u Švedskoj i Finskoj, ili koji imaju dvojno državljanstvo, ukazali su nam povjerenje i prijavili da su zaraženi. Poštujući njihov integritet, samo mogu reći da se radi o 15 oboljelih, od kojih je jedna osoba na bolničkom liječenju, ne na intenzivnoj njezi, i osjeća se dobro, dok su ostali na kućnom liječenju bez težih simptoma", kaže ona.

Kaže nam kako Ambasada BiH u Švedskoj radi svaki dan punim kapacitetom, shvatajući urgentnost situacije, nastojeći da bh. državljanima pruži sve potrebne informacije.


 
trgovine i dalje rade (Foto: EPA-EFE)trgovine i dalje rade (Foto: EPA-EFE)


"Nismo zaštićeni adekvatnom medicinskom opremom, jer ju je već prije tri mjeseca bilo nemoguće kupiti u Švedskoj, tako da smo stranke zamolili da u Ambasadu dolaze sa zaštitnim maskama i rukavicama, kako bismo barem na taj način smanjili širenje zaraze. Bez obzira na to što osoblje ambasade mora koristiti javni prijevoz, dužna sam istaći da osoblje, naročito konzularni radnici, vrhunski i odgovorno obavljaju poslove kako bismo, u saradnji s Kriznim štabom MVP BiH, koji daje pravovremene instrukcije, odgovorili zahtjevima bh. dravljana u kriznoj situaciji", zaključila je za Klix.ba ambasadorica Dilberović.

Istočna Bosna