07
April

SEAT UMJESTO AUTOMOBILA PROIZVODI RESPIRATORE, DNEVNO IH NAPRAVI 100

Published in Svijet

Španski proizvođač automobila Seat počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa, saopćila je danas kompanija.

 

El Pais
 
 
  • U našem pogonu u Martorellu (Katalonija) danas se ne proizvode automobili, nego respiratori za pomoć pri disanju u sklopu suradnje sa zdravstvenom službom, u jeku krize oko bolesti covid-19 – saopćio je Seat na internetskim stranicama.

U Španiji je u utorak ukupni broj preminulih od koronavirusa dosegnuo 13.798

 

U Španiji je u utorak ukupni broj preminulih od koronavirusa dosegnuo 13.798. Španija je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija.

 

Na proizvodnji respiratora radi 150 radnika Seata

 

Na proizvodnji respiratora radi 150 radnika Seata koji su premješteni sa svojih uobičajenih radnih mjesta.

 

Kompanija dnevno proizvodi 100 tih aparata, a krajem tjedna broj namjerava povećati na 300, nakon što dobije odobrenje ministarstva zdravstva, izvijestile su novine El País.

 

Španija se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala pa razne kompanije preusmjeravaju svoje proizvodne linije u izradu zaštitnih maski, odijela i dezinfekcijskih sredstava.

 

U Španiji je od 30. marta obustavljena svaka privredna aktivnost

 

U Španiji je od 30. marta obustavljena svaka privredna aktivnost osim one nužne, poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina, kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

 

Oko 47 miliona stanovnika se od 13. marta nalazi u svojim domovima, a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske pumpe te kako bi prošetali psa.

 

Ove sedmice bi parlament trebao odobriti produžetak izvanrednog stanja do 26. aprila

 

U utorak se inficiralo novih 5478 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 140.510. To je 5,13 posto više nego dan ranije. Time je stopa rasta oboljelih blago porasla budući da je u ponedjeljak iznosila 3,3 posto, javlja Hina.

 

No prije sedam dana je iznosila 10,8 posto, što ukazuje na posustajanje širenja virusa jer se stanovnici nalaze izolirani u svojim domovima.

 

Ovae sedmice bi parlament trebao odobriti produžetak izvanrednog stanja do 26. aprila jer su svoj pristanak dali i konzervativci, najveća opoziciona stranka.

Istočna Bosna