02
April

Kineski grad zabranio konzumiranje pasa i mačaka

Published in Svijet

Trideset miliona pasa godišnje bude konzumirano širom Azije, saopćila je organizacija za zaštitu životinja Humane Society International

 

Shenzen je postao prvi kineski grad koji je zabranio prodaju i konzumiranje mesa pasa i mačaka.

 

To je uslijedilo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, koje je povezano s konzumiranjem mesa divljači, zbog čega su kineske vlasti zabranile prodaju i konzumiranje divljih životinja.

Shenzen je otišao korak dalje i zabranio čak jedenje pasa i mačaka. Novi zakon stupa na snagu 1. maja, prenio je BBC.

Trideset miliona pasa godišnje bude konzumirano širom Azije, saopćila je organizacija za zaštitu životinja Humane Society International (HSI).

 

Međutim, praksa jedenja psećeg mesa u Kini nije tako česta. Većina Kineza to nikada nije učinila i kažu da ne osjećaju želju da jedu takvo meso.

– Psi i mačke kao kućni ljubimci uspostavili su mnogo bliži odnos s ljudima nego sve ostale životinje, a zabrana konzumiranja pasa i mačaka i drugih kućnih ljubimaca uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i Hong Kongu i Tajvanu. Ta zabrana također je u skladu sa duhom ljudske civilizacije – saopćila je gradska vlast Shenzena.

Međutim, u isto vrijeme kada je donijela ovu odluku, Kina je također odobrila upotrebu medvjeđe žuči za liječenje bolesnika koji boluju od Covida-19.

Medvjeđa žuč, probavna tekućina koja se ekstrahuje iz živih medvjeda u zatočeništvu, odavno se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Aktivni sastojak ursodeoksikolna kiselina koristi se za otapanje žučnih kamenaca i liječenje bolesti jetre. Ali nema dokaza da je djelotvoran protiv koronavirusa, dok je proces vađenja probavne tekućine bolan i mučan za te životinje.

Istočna Bosna