02
Mart

NAPETOST IZMEĐU TURSKE I RUSIJE: ERDOGAN PORUČIO: PUTINE, SKLONI SE S PUTA!

Published in Svijet

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan otkrio je detalje telefonskog razgovora koji je vodio s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon eskalacije sukoba u Siriji, gdje je u posljednjih nekoliko dana poginulo više od 30 turskih vojnika.

Agencije
 

Erdogan je na sastanku lidera vladajuće partije izjavio da je i dalje na snazi sporazum koji je Turska 2018. potpisala s Rusijom o deeskalaciji nasilja u Siriji.

Podsjećamo, žestoki sukobi između turskih trupa i sirijske armije posljednjih dana u Idlibu otvorili su mogućnost direktnog konflikta između Turske, članice NATO, i Rusije, koja od 2015. čvrsto podržava režim Bašara el Asada.

 
  • Razgovarao sam telefonom s Putinom. Otvoreno sam ga upitao kakva posla on ima u Siriji. Ako želi da zadrži vojnu bazu, u redu, ali neka se skloni s puta da se obračunamo sa sirijskom armijom – rekao je Erdogan.

Iako nije zvanično potvrđeno, Erdogan i Putin bi trebalo da se sastanu ove sedmice u Moskvi. Turski predsjednik je rekao da zvanična Ankara sada smatra sirijske trupe legitimnom metom.

  • Damask je u Idlibu izgubio 2.100 vojnika. Uništili smo nekoliko skladišta hemikalija i oružja. Borba protiv sirijskih snaga je neophodna kako bi se spriječila humanitarna katastrofa. Očekujem da međunarodna zajednica, a naročito NATO, podrži borbu Turske protiv Asadovog režima. Turska intervencija je uslijedila jer je sirijski narod tražio od nas pomoć. Turska ne želi da se teritorijalno proširi u Siriji i ne treba joj sirijska nafta – dodao je Erdogan.

Smanjiti tenzije

 

U međuvremenu, delegacije Rusije i Turske sastale su se u Ankari i potvrdile da je cilj konsultacija da se smanje tenzije u Idlibu. U ruskoj delegaciji su specijalni izaslanik za Siriju predsjednika Rusije Aleksandar Lavrentijev, zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin i predstavnici ministarstva odbrane, dok tursku delegaciju predvodi zamjenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal.

Istočna Bosna