biba bih

29
Oktobar

UZ GRANICU S BIH PLAKATI ‘DOBRODOŠLI U HRVATSKU’ – ‘HRVATSKA PUNA MUČENJA’

Published in Svijet

Inicijativa za potporu izbjeglicama ‘Dobrodošli!’ u ponedjeljak je izvijestila kako su u Cisti Provo, nedaleko od granice s BiH, postavljeni jumbo plakati s natpisom “Welcome to Croatia” – “Croatia full of torture” (“Dobrodošli u Hrvatsku” – “Hrvatska puna mučenja”).

Twitter
 

Plakati su, kako poručuju u priopćenju, postavljeni nakon što je Europska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor.

 

U ime ulaska u Schengen u Hrvatskoj je, tvrde, normalizirano i institucionalizirano nasilje, što je nedopustivo, javlja Hina.

  • Jumbo plakatima poručujemo da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare – poručuju aktivisti inicijative ‘Dobrodošli!’.