24
April

Vučić gubi nadu u sabotiranje rezolucije o Srebrenici: 'Mali smo za najmoćnije sile'

Published in Svijet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u New Yorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona objasnio sve razloge zbog čega je Srbija protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici i da su mnoge zemlje to razumjele i govorile da bi trebalo da se usaglase stavovi, ali da odlaganje "ne zavisi od njih".

 

- Nastavićemo borbu, ima rezultata, ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobijedite silom i za nas to znači - rekao je Vučić.

 

On je rekao i da nije optimističan o pitanju toga da će uspjeti da spriječi izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće spriječiti da nastavi da se "bori".

 

- Znao sam to od početka, da je to gotovo nemoguća misija, ali to ne znači da smijete da se ne borite. Ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i građanima, to je svetinja i za nas najvažnije, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači on nas - rekao je Vučić u izjavi novinarima u New Yorku gdje je prisustvovao sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji.

 

On je naglasio da su sa svima razgovarali i objasnili situaciju.

 

- Moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja - rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i "podigli ugled Srbije".

 

On je istakao da je pritisak na male zemlje uočljiviji i snažniji.

 

- Mi smi mali i nije lako da se tome suprotstavimo. Veliki smo posao uradili u UN. Imali smo sastanak sa predstavnikom Brazila, sada sa Guterresom, sa specijalnim savjetnikom UN za pitanje genocida, sa još pet, šest evropskih zemalja koje bar možemo da pitamo da ne budu protiv nas - rekao je Vučić.

Istočna Bosna