25
Novembar

Reis Kavazović u Nürnbergu: Nađite u svojim mislima i srcima mjesta za našu domovinu

Published in Svijet
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović danas je, u okviru službene posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), održao hutbu u džematu Nürnberg, gdje je poručio da domovinu ne ostavljamo samu.
 
- Nađite u svojim mislima i srcima mjesta za našu domovinu. Nemojte je ostavljati samu, bez obzira na to kako se ljudi koji u njoj žive prema vama odnosili. Obilježavajte njene važne historijske i druge datume i prenosite tu ljubav na svoje potomke - naglasio je reisu-l-ulema.
 
Ocijenio je da je svijet u kojem živimo pun izazova, koji su višeslojni, kako oni materijalne prirode, tako i duhovni i kulturni, te je naglasio da "naše duhovno biće, našu vjeru i našu kulturu trebamo štititi bedemima naše vjere."
 
Dodao je da su ostala tri bedema: činjenje onog što je po vjeri pohvalno (mustehab), onog što je lijepo (mendub) i onog što je dozvoljeno (mubah).
 
- Ako nam se sruši bilo koji od ovih bedema, a naročito onaj prvi, naša vjera i kultura koja iz nje proishodi bit će ugrožene i izložene opasnostima. Zapitajmo se kakvi su nam ti bedemi danas. Ima li među nama puno onih koji ne mare za namaz, post, ne daju zekat... Vidimo da su se raširili nemoral i kriminal, korupcija, konzumiranje opijata, kockanje i klađenje, razvrat i mnoge druge pošasti. Mnoge naše porodice su razorene, a mnogi bližnji zavađeni - ukazao je reisu-l-ulema.
 
Smatra da će vrijeme koje dolazi donijeti još više izazova te vrste, te je poručio da se trebamo boriti sa svima njima, za što su potrebne snaga, složnost i organiziranost.
 
Upozorio je da pojedinci pokušavaju muslimane i Jevreje suprotstaviti, te zloupotrebljavaju Kur'an s jdne, a jevrejsku Bibliju s druge strane, citirajući odlomke koje ne razumiju.
 
- Ne postoji sukob između muslimana i Jevreja. Postoji politički sukob između Palestinaca i Izraela, i oni to trebaju da riješe, i riješit će, ako Bog da. Mi im trebamo u tome pomoći - rekao je reisu-l-ulema, dodajući da nema mjesta nikakvoj mržnji, antisemitizmu i islamofobiji.
 
Napomenuo je da musliman ne može mrziti, da mora reći istinu, ali da mržnje u srcima ne smije biti. Na prisutne je apelirao da budu odgovorna zajednica muslimana i da s drugima, i kršćanima i Jevrejima, gradi kuću mira, javlja MINA.
 
 
FENA

Istočna Bosna