26
Juli

Na Floridi obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, otkriveno spomen-obilježje

Published in Svijet

U džematu Jacksonville na Floridi otkriveno je spomen-obilježje ubijenima u genocidu u Srebrenici i druga stradanja Bošnjaka.

 

Iz džemata Islamska zajednica Bošnjaka Jacksonville poručili su da Bošnjaci, gdje god da žive, svaki dan trebaju nositi poruke 11. jula i da je obaveza budućim generacijama ostaviti tragove sjećanja na sve počinjene zločine i stradanja Bošnjaka.

 

Napomenuli su da se genocid negira i 28 godina nakon što se on desio te smatraju da se na to trebaju upozoriti buduće generacije. Naveli su da na svakom polju djelovanja treba postavljati temelje historije Bošnjaka .

 

U sklopu otvaranja programa prisutnima su se obratili gosti direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) dr. Emir Ramić, dr. Parvez Ahmed i izaslanik muftije Mirnes Lemeš.

 

Osim poruka očuvanja tradicije sjećanja, posebne emocije izazvalo je čitanje proklamacije gradonačelnice Jacksonville Donnae Deegan u kojoj se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Proklamaciju je uime gradonačelnice Deegan pročitao njen izaslanik Parvez Ahmed.

Istočna Bosna